Confidenţialitate

Profesorul Daniel David: “Colectiv” nu a fost înțeles la magnitudinea ororii pe care a reprezentat-o

Ce s-a schimbat în România și ce se mai poate schimba, la 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv?

Cătălin Striblea, alături de Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice și Rector la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, la o Ediție specială Europa FM, încearcă să găsească rspunsurile.

Rectorul UBB spune că, față de acum 5 ani, lucrurile s-au schimbat, însă nu atât de mult pe cât ne-am fi dorit.

„Față de 2015, s-au întâmplat unele schimbări, însă cu pași mici. (…) Problema cu ceea ce s-a întâmplat la Colectiv a fost că oamenii au avut, pe bună dreptate, asteptări mari. Avem un nivel de încredere interpresonal extrem de scăzut, necooperând nu putem construi instituții puternice. Lumea aștepta ca acest eveniment să grăbească lucrurile.”

Cât despre tragedia de la Colectiv, profesorul Daniel David spune că aceasta a fost scoasă din atenția publică de politicieni, însă la acest lucru au contribuit și cetățenii:

„Din păcate, evenimentul a început să fie pus în umbră, atât de politicieni, dar și profilul nostru psiho-cultural a diminuat gravitatea și impactul acestui eveniment. Evenimentul nu a fost înțeles la magnitudinea ororii pe care a reprezentat-o.”

Cu toate acestea, invitatul lui Cătălin Striblea este de părere că speranța unei schimbări există și chiar începe să fie sesizabilă:

„Este, dacă ne uităm în zona indicelui de modernitate, din 2015 până în 2018, România s-a mișcat înainte, nu cât am fi vrut, dar s-a mișcat. (…) Să ne amintim când statul a încercat să împingă România în afara spațiului european, este o generație, dominată de tineri dar și seniori, am văzut-o în stradă, iar lucrurile merg în direcția bună, deja balanța începe să se încline. (…) Eu mă refer aici la valori psiho-culturale care ne ancorează în spațiul vestic.”

Vezi aici emisiunea integrală: