Limitarea consumului și economisirea ar trebui să caracterizeze comportamentul românilor în iarna – marcată de scumpiri și de crize energetice – care se apropie. Acesta este sfatul dat de profesorul Cristian Păun, invitat la Piața Victoriei, la Europa FM. Profesorul de economie spune că și Guvernul ar trebui să-și schimbe comportamentul.
Cristian Păun: „Recomand românilor să ia în considerare nu o viață pe credit, ci să economisească”
„Să fim mai puțin obsedați de consum și de cerere și să menținem consumul și cererea cu orice preț prin subvenții, prin plafonări, prin tot ce vedem în momentul de față în piața publică și să ne concentrăm foarte mult și foarte insistent pe ofertă. Ofertă mai mare de curent, ofertă mai mare de gaz, ofertă mai mare de lemne. Oferta de gaz și curent e la el (n.r. la stat), chiar și de lemne. De partea cealaltă, la nivel de individ, cu siguranță va trebui să găsim soluții individuale pentru a ne proteja. Recomand românilor să ia în considerare nu o viață pe credit, ci să economisească. Economisirea în pragul unei posibile probleme, cum ar fi această iarnă, este o soluție cu siguranță”, a explicat profesorul Cristian Păun.
Cristian Păun: „Comunicarea corectă a politicienilor ar trebui să fie de tipul următor: eu vă tai pensia de fapt”
Profesorul de economie, Cristian Păun, atrage atenția că promisiunea guvernanților de a mări pensia cu 10% echivalează, de fapt, cu o scădere a pensiilor, având în vedere că procentul anunțat nu acoperă inflația.
„Ce este dramatic la această majorare de 10% a pensiei este această șmecherie pe care noi am mai văzut-o de multe ori în zona guvernării în ultimii ani, din păcate. Cam așa este și aici la pensii – o creștere negativă a pensiilor cu 10%. Pentru că, de fapt, nu este o creștere. Tu ai o inflație undeva către 20% pe final de an și tu să vii să spui că tu crești pensia cu 10% – adică îi mai dai 100 de lei. Omul va avea o pensie reală în puterea de cumpărare a începutului anului 900 de lei, nu de 1000 de lei. De fapt, tu nu-i tai pensia cu 20%, i-o tai cu 10%. Comunicarea corectă a politicienilor, atât timp cât ei nu egalează inflația pe întreg anul acesta prin majorarea pensiei, ar trebui să fie de tipul următor: eu vă tai pensia de fapt”, a mai explicat Cristian Păun.
Cristian Păun: „Începi să renunți la calitate. Vei căuta, din păcate, produsele cu calitate tot mai mică pentru că ele sunt mai ieftine și tu ai același buget”
Cât de realist este îndemnul autorităților de a consuma produse românești pentru a sprijini producătorii autohtoni? Profesorul de economie, Cristian Păun, spune la Europa FM că, atunci când este nevoit să facă economie, primul lucru la care renunță consumatorul este … steagul de pe produs.
„În aceste momente, când inflația este extraordinar de greu de dus în spate, cu siguranță că ne vom uita la fiecare leu pe care îl vom cheltui. Tu acum te uiți și faci un balans extraordinar între ce înseamnă calitate și preț și primul lucru la care renunți este steagul de pe produs. După aceea, din păcate, începi să renunți la calitate. Vei căuta, din păcate, produsele cu calitate tot mai mică pentru că ele sunt mai ieftine și tu ai același buget. Ție nu ți s-a majorat semnificativ bugetul pentru astfel de cheltuieli”, a mai spus Cristian Păun.
Cristian Păun: „Cu siguranță nu ai cum să trăiești cu 3.300 de lei”
Profesorul Cristian Păun a comentat și recentele declarații publice oficiale, potrivit cărora o familie cu doi copii ar putea trăi decent cu aproape 3.300 de lei pe lună.
Este imposibil – spune la Europa FM Cristian Păun – în condițiile creșterii galopante a prețurilor.
„Sunt creșteri de preț fenomenale în economiea românească. Cu siguranță nu ai cum să trăiești cu 3.300 de lei”, a spus profesorul Cristian Păun la Europa FM.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Europa FM