Confidenţialitate

Profesorul Bogdan Teodorescu: „Elementele dure din zona suveranistă română nu s-au mai simțit reprezentate de domnul Simion și și-au căutat alt mesager” | VIDEO

Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara, la Europa FM. „Elementele dure din zona suveranistă română nu s-au mai simțit reprezentate de domnul Simion și și-au căutat alt mesager”, a spus Bogdan Teodorescu. „În România, conform tuturor sondajelor pe care le-am făcut există o populație majoritară, undeva la 70%, poate și mai mult, care vrea în continuare Uniunea Europeană, vrea în continuare NATO, vrea în continuare Occident și așa mai departe. Există și o altă populație, de vreo 30%, care în diverse stadii de apreciere e mai degrabă critică cu Uniunea Europeană până la cei care sunt extrem de critici cu Uniunea Europeană și consideră că apartenența la această instituție ne face rău”, a mai explicat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu: „Prima întrebare este de ce a pierdut sistemul?”

Bogdan Teodorescu:Noi avem două rezultate de explicat, nu unul singur. Primul rezultat de explicat este cel mare, adică de ce în România au câștigat două linii anti-sistem. Fiindcă doamna Lasconi are tot un discurs anti-sistem, puțin în altă parte decât domnul Georgescu, evident. Cu altă obârșie și cu altă orientare geopolitică, dar tot discurs anti-sistem.

Deci, prima întrebare este de ce a pierdut sistemul? Cu totul? Iar răspunsul vine ca urmare a renunțării la acea ideologie pe care ne-au propus-o timp de trei ani de zile, aceea a unirii pentru stabilitate, ca coaliției pentru stabilitate, care a dat rezultatele pe care le știm la alegerile europarlamentare, 50% aproape pentru listele comune PSD-PNL. După aceea au început scandalurile care au bubuit cu supărarea definitivă a PNL-ului când PSD-ul a refuzat să semneze legea care îi dădea un loc în Parlament lui Klaus Iohannis.

Din acel moment, a început războiul în Coaliție, cu atacuri violente ale PNL-ului, care nu a înțeles că prin acest lucru de fapt anulează cei trei ani de concept imagologic pe care tot ei l-au propus, acea idee de stabilitate, echilibru, luptă cu extremisul și așa mai departe. Au pulverizat sistemul. L-au prezentat a fi corupt, găurit, meschin, minor, incapabil să segândească la lucrurile oamenilor, astfel încât au deschis foarte larg locul altui discurs: discursul alternativ. Discursul alternativ la sistem este, ca întodeauna, antisistem”.

Bogdan Teodorescu: „Elementele dure din zona suveranistă română nu s-au mai simțit reprezentate de domnul Simion și și-au căutat alt mesager”

Bogdan Teodorescu: „Noi ne-am uitat foarte atent la două linii ale anti-sistemului: european, al doamnei Lasconi și mai puțin european, al domnului Simion. La umbra discursului domnului Simion, care s-a mai moleșit un pic în dorința sa de a deveni frecventabil în grupul european ECR și de a fi și frecventabil în România, poate eventual chiar pentru o intrare la guvernare la un moment dat, el s-a mai moleșit. Și-a anulat anumite mesaje, a mai redus cu conspirațiile, a mai redus cu anti Uniunea Europeană, s-a pronunțat și împotriva Rusiei. Elementele dure din zona suveranistă română nu s-au mai simțit reprezentate de domnul Simion și și-au căutat alt mesager. Aceasta este prima parte a discursului”.

Bogdan Teodorescu: „Cum de a reușit domnul Georgescu într-un interval scurt de timp să atingă populația respectivă, să cumuleze numărul acela de voturi, cum de sâmbătă avea 7% și duminică avea 23%… astea sunt lucruri la care probabil ar trebui să invitați un specialist în tehnologie și un specialist în ceea ce înseamnă impactul pe care poate să-l aibă în determinarea intenției de vot tot ceea ce înseamnă new media și această tehnologie care, mă rog, ne invadează viața”.

Bogdan Teodorescu: „În România, conform tuturor sondajelor pe care le-am făcut există o populație majoritară, undeva la 70%, poate și mai mult, care vrea în continuare Uniunea Europeană, vrea în continuare NATO, vrea în continuare Occident”

Bogdan Teodorescu: „Cealaltă explicație, însă, care nu ține de tehnologie este destul de simplă: în România, conform tuturor sondajelor pe care le-am făcut există o populație majoritară, undeva la 70%, poate și mai mult, care vrea în continuare Uniunea Europeană, vrea în continuare NATO, vrea în continuare Occident și așa mai departe. Există și o altă populație, de vreo 30%, care în diverse stadii de apreciere e mai degrabă critică cu Uniunea Europeană până la cei care sunt extrem de critici cu Uniunea Europeană și consideră că apartenența la această instituție ne face rău.

Ei bine, domnul Călin Georgescu, deși a obținut un scor formidabil pentru un independent venit aparent de niciunde a obținut 11% din voturile românilor. Acest 11% se încadrează perfect în cei 30% care au păreri critice, foarte critice, moderat critice față de Uniunea Europeană care cred că facem prea multe pentru Ucraina, care cred că nu Rusia e de vină pentru ce se întâmplă acolo și alte narațiuni pe care le cunoașteți.

Domnia sa, tot ce a făcut, a fost să cumuleze niște oameni care deja nu se mai simțeau reprezentați de nimeni și să-i pună pe piață în această competiție electorală. Va trebui să vedem dacă acest val de 11%, la care mai adăugăm și scorul obținut de Simion este tot ce este sau el se expandează în funcție de popularitatea pe care a căpătat-o acum domnul Georgescu. Și acest lucru este decisiv pentru alegerile prezidențiale de peste două săptămâni”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Profesorul Theodor Paleologu: „Pericolul este să ne trezim cu Călin Georgescu la Cotroceni, ceea ce ar fi un cataclism pentru țara noastră” | AUDIO