Confidenţialitate

Adrian Cioroianu, despre campania de vaccinare anti-COVID din Franța: Au avut o polemică educativă și au expus argumente pro și contra | AUDIO

Adrian Cioroianu, profesor, istoric și director al Bibliotecii Naționale, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM. Campania de vaccinare anti-COVID în România, bazată pe metafore și povești despre vaccin, dar nicio explicație concretă despre ce conține serul și cum ne poate ajuta. La polul opus, Franța a oferit oamenilor informații concrete, iar media a expus ambele păreri – pro și contra – care s-au completat mereu într-o polemică educativă.

Profesorul Adrian Cioroianu a criticat campania de vaccinare anti-COVID din România afirmând că s-ar fi putut construi mai bine. Mai mult, istoricul spune că nu poți să naști întrebări concrete precum „Ce conține vaccinul?”, iar răspunsurile să fie de tipul „vacanțe în străinătate” – niște răspunsuri vagi care nu au legătura cu știința ce ar trebui să le fie explicată oamenilor, pe înțelesul lor.

Adrian Cioroianu: Francezii au avut mereu o polemică educativă. Ai auzit ambele păreri despre vaccin

„În media franțuzească a existat mereu un fel de polemică și un fel de dispută educativă. Au fost oameni care au încercat să explice ce este cu vaccinul, alții care au spus că vaccinul nu este necesar – ai auzit ambele variante”, a spus profesorul Adrian Cioroianu.

„Oamenii au totuși și un nivel de educație științifică, din păcate, ceva mai mare decât la noi. Nu acuz pe nimeni pentru că nu poți acuza Biserica pentru că este mai bine condusă decât Guvernul. În mod evident, în România, instituția numită Biserica Ortodoxă Română este una dintre cele mai bine conduse instituții. (…) Biserica este o putere conservatoare.

Dar vino tu, Guvernul – care este laic – și spune-le oamenilor că de multe ori prinde bine și rugăciunea pentru pacea ta interioară, dar uneori ai nevoie și de medicină și de știință.

Educația științifică s-a retras la nivelul unor elite, aproape în fiecare domeniu, și de aici căderea multor români într-un soi de obscurantism și neo-obscurantism în care oamenii își imaginează că sunt alături de Dumnezeu, dar nici măcar alături de Dumnezeu nu sunt. Sunt într-un fel de secol al XIX-lea întârziat”, a mai spus istoricul Adrian Cioroianu la Europa FM.

Citește și: Relaxările pentru Crăciun și Revelion. Rafila: Manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emisiunea „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat și profesorul Adrian Cioroianu poate fi urmărită integral mai jos