Între 50 și 80 de lei, atât au primit cadrele didactice în plus la salariu la recenta majorare. Acești bani nu pot acoperi cheltuielile profesorilor, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Mulți profesori o vor duce tot mai greu în noul an școlar, subliniază reprezentanții cadrelor didactice.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu:
„Oamenii încă nu au primit ultima majorare, e vorba despre ordonanța 115 care a intrat în vigoare și care se aplică de la 1 augus. Este vorba de o optime, chiar dacă se spune ce e o pătrime dintre diferența dintre 2022 și 2021 decembrie, ca și sume nete este vorba de 50, 60 până la 80 lei maxim pentru cadrele didactice (…). Oricum foarte mici dacă spunem de 100 sau 150 lei având în vedere că avem peste 30.000 de salariați care sunt la salariul minim pe economie, deci oricum nu se cunoaște mare lucru.”
Prin Legea Învățământului preuniversitar, Ministerul Educației propune ca în sistemul de învățământ să nu fie salariu mai mic de 4.000 de lei pentru cadrele didactice.
Sindicatele spun că acest lucru ar însemna o creștere de 43% a actualelor salarii, dacă Guvernul chiar ar acorda banii.
Liderii sindicali solicită cât mai curând aplicarea Legii Salarizării unitare din 2017 mai degrabă decât să lanseze noi promisiuni.
„Prmul lucru pe care să-l rezolve guvernanții ca să fie credibili atunci când spun că ajunge la acelea creșteri de stagiarul să aibă 4.000 lei net ar fi asta, să se aplice integral cât mai repede legea 153 după care așteptăm să vedem minunea aceasta pentru că una dintre cauzele care au condus la scăderea calității actului educațional este și aceasta. Nemotivarea cadrelor didactice este un adevăr, constant am tras semnale de alarmă, atenție că o să culegem roadele și acum le culegem pentru că în momentul de față un profesor debutant are undeva la 2.700 de lei bani în mână cu tot cu indemnizație de hrană, deci un salariu complet neatractiv.”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea