Profesorul de economie Cristian Păun a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Cristian Păun spune că la nivel global, în momentul de față, există o cantitate foarte mare de lichiditate care duce la creșterea prețurilor și la volatilitatea banilor. Profesorul de economie atrage atenția că inflația, prezentă la nivel global, nu a fost cauzată de războiul din Ucraina.
„La ora actuală, în sistemul global există o cantitate enormă de lichiditate. Guvernele s-au salvat din pandemie nu prin alte soluții decât apăsând pe expansiunea monetară. Au dat drumul la bani, au luat banii, i-au folosit pentru cheltuieli guvernamentale. Toate guvernele, inclusiv al nostru”, a spus Cristian Păun.
Cristian Păun: Când ai foarte multă lichiditate în economie ai de-a face cu creșterea prețurilor și cu volatilitatea banului
„În momentul în care te trezești cu o cantitate de bani în economie care băltește se întâmplă două lucruri:
1 – Cresc prețurile – pentru că există mai multă lichiditate care licitează pentru bunuri rare. Petrolul este una dintre resursele rare;
2 – Se întâmplă și o volatilitate – banul acesta lichid fuge foarte repede dinspre acele active pe care le consideră piața la un moment dat riscante către altele mai sigure și această fugă se întâmplă foarte repede, poate în decurs de câteva ore. Deci, volatilitatea crește. Ne putem aștepta, de exemplu, în perioada următoare să nu fie singura situație în care prețul crește brusc, apoi scade brusc”, a explicat profesorul de economie Cristian Păun la europa FM.
Cristian Păun: Europa reacționează tardiv. Se vedea clar dependența în creștere de Rusia
Războiul pune paie pe foc, dar nu este el cauza inflației la nivel global, explică profesorul de economie.
„Această măsură pe care o ia Europa, o ia cam tardiv. Pentru că dacă te uitai din avion de ani buni vedeai dependența în creștere de Rusia și de ce nu și de China. Și tu te întrebi când ești simplu om și vezi că depinzi de un singur furnizor, tu ai o problemă că nu prea ai opțiuni. Și acel furnizor știe că tu nu ai opțiuni și atunci se poartă cum se poartă cu tine. Asta vedem în momentul de față pe relația Rusia – Europa”, a mai spus Cristian Păun.
O măsură bună pentru România în cazul prețului carburanților
„Din prețul final al carburantului 60% reprezintă taxe. În restul de 40% găsim profitul benzinarului, găsim toate costurile – de la costuri de transport, salarii și așa mai departe – și găsim acolo și partea de materie primă, barilul ăla pe care îl vedem. Din acești bani statul român alocă ceea ce vedem azi, pomenile acelea”, a mai spus Cristian Păun.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea:
Sursa foto: Europa FM