Christian Năsulea, profesor de economie la Universitatea din București, a spus în emisiunea România în Direct, la Europa FM, că guvernanții trebuie să scoată din discuții plafonarea prețului la combustibili.
În condițiile actuale prețul benzinei și al motorinei ar putea ajunge și la 12 lei, spune profesorul Christian Năsulea, care a explicat și de ce am ajuns să plătim atât de mult pentru combustibili:
„Se poate să ajungem și la 10-12 lei, nu sunt un fan al prognozelor (…) însă în momentul de față pare plauzibil să ajungem și la un scenariu în care să se scumpească în continuare carburanții, există și un scenariu în care să se și ieftinească. În momentul ăsta suntem într-o fază în care dezechilibrul dintre cerere și ofertă este principalul factor care a dus la această situație. Dezechilibrul care a apărut pentru că există război în Ucraina de exemplu și pentru că Europa a luat decizia morală de a nu mai folosi petrolul rusesc, este și asta o parte a cauzei care ne-a adus în momentul ăsta la o creștere de prețuri, însă există o sumă de cauze, de fapt.”
Doar analizând cauzele putem să venim și cu soluții pentru a scădea prețul combustibilului, a mai spus specialistul în economie, la Europa FM. Printre soluții nu ar trebui să fie însă plafonarea prețurilor, crede acesta:
„Există o sumă de cauze de fapt, uitându-ne la sumele de cauze putem să vedem și care sunt soluțiile posibile realiste, deci nu plafonarea carburanților care ne va duce într-o situație mult mai gravă. (…) Plafonare eu aș spune că este atât de proastă încât ar trebui să fie exclusă de la bun început (…). Este foarte clar că o plafonare nu va face altceva decât să ducă furnizorii de carburanți să aleagă să-și vândă marfa în altă parte, așa funcționează, în economie încercăm întotdeauna să ne punem și în locul celuilalt, oamenii care au benzinării ce fac, oamenii care au investit bani în companii petroliere, pe ei ce-i mână de fapt?”.
În plus, comercianții nu ar mai avea nimic de câștigat dacă plafonarea s-ar situa în jurul valorii de 7 lei/litrul de combustibil. Nici exemplul Ungariei nu este bun, explică Christian Năsulea, profesor de economie la Universitatea din București:
„Dacă vorbim de 7 lei clar nu se încadrează nici măcar să acopere acciza, TVA-ul și costul petrolului (…), în niciun caz nu va mai fi rentabil la 7 lei în momentul ăsta să găsim produse de genul ăsta pe piață. (…) În Ungaria, plafonarea este făcută la un anumit nivel pentru cetățeni și nu este plafonat costul pentru străini, ceea ce înseamnă că sunt destul de mulți cetățeni maghiari care, de fapt, cumpără la prețul de străini pentru că nu se găsesc produse la prețul pentru localnici. (…) Nu-ți arăți buletinul ca să nu ți se spună că nu mai au.
Ce intră, de fapt, în prețul combustibilului?
„În prețul benzinei materia primă, petrolul, intră costul rafinării, după care există tot felul de costuri cu transportul, cu chiria pe spațiul de benzinărie, cu salariile angajaților, sunt atât de multe lucruri încât nu putem înțelege cu exactitate care este structura în sistemul ăsta. (…) Noi nu avem cum să avem acces la toate informațiile care duc la formarea prețului”, explică profesorul de economie, la Europa FM.
Ce ar putea să facă statul cu adevărat pentru a stopa creșterea prețurilor la combustibili? Ne spune tot Christian Năsulea:
„Dacă vrem să vedem o scădere a prețurilor rapidă, ceea ce poate face statul este să elimine acciza și TVA-ul, cum s-au exprimat americanii să luăm o vacanță fiscală de la aceste taxe. Trebuie să ținem cont de faptul că o eliminare a accizei și a TVA-ului în totalitate, adică 40% din structura de cost de acum, nu se va traduce într-o reducere cu 40% a costului.”
Asta nu va însemna, așadar, că vom ajunge automat să și plătim cu 40% mai puțin pentru combustibil. Motivul este lesne de înțeles, mai spune profesorul de economie, în cadrul emisiunii România în Direct:
„Nu așa funcționează, de fapt, ce este important este echilibrul dintre cerere și ofertă și cât de constrânși suntem noi să cumpărăm un anumit produs. Asta înseamnă că în momentul în care vânzătorului i se scad costurile dispărând aceste taxe, el o să scadă prețurile în așa fel încât să concureze cu ceilalți vânzători de pe piață însă asta îi dă și o oportunitate să își oprească niște bani în plus și să-și crească veniturile, posibilitate pe care o s-o ia cu siguranță. Atâta timp cât reușește să vândă la un preț suficient de mic în așa fel încât să vândă mai mult decât concurenții lui sau să-și vândă toată cantitatea de produs, el se va duce spre prețul acela, nu se va duce spre prețul inițial minus taxe ca să vedem care este noul preț.”
Urmăriți toată dezbaterea în videoclipul de mai jos: