Ministrul Educației, Liviu Pop, este criticat de cadrele didactice, pentru că nu a rezolvat problema manualelor școlare.
Din 11 septembrie, odată cu începerea noului an școlar, elevii din clasa a V-a vor avea pe bănci, în loc de aceste cărți, un compendiu cu lecțiile la toate materiile.
Compendiile sunt pentru studenți, nu pentru elevii din clasa a V-a, care au 10-11 ani – a spus la Europa FM, Florina Rogalski, profesoară de limba română.
” Ca profesoară cu veche experiență, v-aș spune așa: un copil de clasa a V-a are 10-11 ani. El se așteaptă să găsească pe bancă un număr de cărți mai subțiri, la disciplinele pe care le va urma și pe care, probabil, că ar fi vrut să le răsfoiască. Găsește o carte de peste 200 de pagini, un compendiu pentru un copil de 10 ani, în care sunt de fapt niște module din toate disciplinele de studiu. Ce nu îmi place la domnul ministru Pop este că după ce-a promis, și-a promis, și-a promis că vor fi cărți, acuma ne oferă compendii. Ceea ce vreau să spun e că n-am auzit de când mama m-a făcut. Compendiile sunt pentru studenți, pentru cei care fac studii postuniveristare. Compendiile sunt niște cărți de sinteză pentru oameni de la 24 de ani în sus care au o maturitate și, sigur, capacitatea de a citi și de a învăța din aceste cărți, nu elevii de școală generală din clasa a V-a”, a spus la Europa FM, Florina Rogalski.
Acest ghid care conține lecțiile la toate materiile ar fi trebuit să ajungă la cadrele didactice dinainte de 1 septembrie, pentru a-l putea consulta – mai spune profesoara Florina Rogalski. Dumneai consideră că dascălii nu vor folosi acest compendiu.
”Nimeni nu a văzut acest compendiu. Eu vă spun, de fapt, ce se va întâmpla: profesorii nu vor preda după acest compendiu. Profesorii care au văzut și au luat la cunoștință de această programă sunt obligați să și-o însușească și își vor pregăti ei lecție de lecție după programă și vor lucra cu elevii lor. Problema cea mai delicată este că fiecare profesor va lucra în felul lui, ceea ce nu e în ordine. Manualul uniformizează totuși demersul didactic. În acest caz, vor fi demersuri didactice câți profesori sunt”, a spus Florina Rogalski.
Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat, luni, că în lipsa manualelor școlare, elevii din clasa a V-a vor învăța, în primele 2 luni, după un compendiu care conține lecțiile la toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate: limba română, limbi străine (engleză, franceză, germană), matematică, biologie, educaţie socială, istorie, geografie, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere
Primele 82.000 de exemplare din cele 177.000 au fost expediate, luni, către școli din mai multe județe.
„Am reuşit să facem într-un timp record un compediu introductiv pentru gimnaziu. Este un document care astăzi a plecat către 20 de judeţe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate de şcolară în care avem clasă de a V-a. Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele şase arii curriculare la care avem contestaţii astăzi. (…) Tipărirea unui compendiu a costat 4 lei, iar transportul a însemnat 14 bani per exemplar”, a spus ministrul Educaţiei, Liviu Pop.
Costul total pentru tipărirea şi livrarea ghidului către şcoli este de 732.780 de lei
Directorul General al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Ciprian Fartuşnic, a spus că ghidul este o „resursă pentru copii”, însă materiile au fost sintetizate, iar textele, reduse.
„A fost o misiune aproape imposibilă, din cauza timpului scurt. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi un manual plin de text, cu conţinuturi. Partea de cunoaştere a fost cât se poate de mult sintetizată şi redusă, dar avem multe exemple de activităţi de învăţare la clasă sau acasă. Această resursă nu este pentru profesori, pentru că au spus deja că nu îşi doresc așa ceva, ei sunt liberi să îşi aleagă ce sursă de învăţare doresc. Este resursă pentru copii. Sper ca ei să o folosească zilnic”, a declarat Ciprian Fartuşnic.
Directorul ISE a precizat că realizarea ghidului a durat aproximativ o lună şi jumătate, iar disciplinele care au o singură oră pe săptămână au, în ghid, opt lecţii, cele care au o două ore pe săptămână au 16 lecţii, iar cele cu patru ore pe săptămână au 32 de lecţii.
Compendiul pentru clasa a V-a se găsește şi în format electronic, pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Îl puteți consulta aici.