Doctor în drept, profesor Claudiu Dinu spune că, abia după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului va publica motivarea deciziei date în favoarea Laurei Kovesi, se va putea vedea daca se impun sau nu modificări ale legislației din România.
”Sigur, ar trebui așteptată și motivarea soluției, pentru a vedea exact consecințele și efectele în planul intern unei asemenea hotărâri care devine sigur, obligatorie de implementat. Vă dați seama, aici vorbim de decizia Curții Constituționale, care în sistemul intern, de drept, nu poate fi atacată momentan. Este definitivă și obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial pentru viitor. Sigur, în funcție de motivarea deciziei instanței europene, nu știu dacă trebuie să umblăm și noi la legislație, chiar constituțională, în această zonă a hotărârilor Curții Constituționale”, a explicat specialistul pentru Europa FM.
Europa FM a încercat să-i contacteze și pe fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, dar și președintele CCR, Valer Dorneanu.
Niciunul dintre ei nu a răsuns apelurilor noastre.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate Laurei Kovesi, marți, în procesul intentat de aceasta după destituirea de la șefia Direcției Anticorupție.
Actualul șef al Parchetului European a fost demis din fruntea DNA, la 9 iulie 2018, la presiunea guvernării PSD-ALDE și a unei decizii a Curții Constituționale.
Șeful statului a fost nevoit să semneze decretul revocării la acel moment, deși Klaus Iohannis își exprimase anterior susținerea față de Laura Kovesi.
În plângerea la CEDO, aceasta a susținut că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale inițiate de guvernarea de atunci și care, în opinia sa, au afectat sistemul judiciar.
În plus, a spus Laura Kovesi, decizia CCR nu a putut fi contestată.
CEDO a concluzionat că s-a încălcat, astfel, accesul la justiție.
În proces, Laura Kovesi nu a cerut despăgubiri din partea statului român.
După revocare, fosta șefă DNA s-a înscris în cursa pentru conducerea primului parchet european, competiție pe care a câștigat-o în septembrie 2019.