Confidenţialitate

Prof. Cherecheș: Oamenii vor tinde să evite purtarea măștii folosind noile excepții anunțate de CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că, în localitățile și în județele unde masca de protecție este obligatorie în spațiile deschise, aceasta poate fi dată jos pentru fumat, mâncat sau activități sportive, dacă distanța față de alți oameni este de doi metri.

Când o persoană fumează, distanța de doi metri nu este suficientă pentru a limita răspândirea coronavirusului, a spus la Europa FM Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj:

Am găsit studii care au urmărit la ce distanță sunt proiectate particulele din tutun, când fumătorul expiră fumul de țigară, iar aceasta este de nouă metri. Decizia de a permite fumatul la o distanță de doi metri nu e bazat pe dovezi, pe știință. În ceea ce privește mâncatul la o distanță de doi metri – corespunde normelor de igienă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Cherecheș crede că vor exista consecințe nedorite după stabilirea acestor excepții de la obligativitatea purtării măștii:

Orice fel de relaxare a disciplinei purtării măștilor în spațiile publice va duce inevitabil la creșterea de transmitere. Abilitatea de a da amenzi pentru că cineva nu poartă mască pe moment poate fi împiedicată de faptul că persoana spune «tocmai îmi aprindeam o țigară», iar oamenii vor tinde să apeleze la aceste metode.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim, în toate localitățile și județele, unde, în ultimele 14 zile, s-a depășit pragul de 3 cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori, masca este obligatorie în aer liber. Trebuie să acopere și nasul și gura și trebuie purtată inclusiv de copii care au împlinit 5 ani.

Foto: Unsplash/Kobby Mendez