Eficacitatea vaccinului AstraZeneca depinde de tipul de de tulpină, studiile preliminare arătând o că are o reacție extrem de scăzută în cazul tulpinii din Africa de Sud, declară profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.
„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a realizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, spune expertul pe pagina de Facebook RoVaccinare.
Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că aceste vaccinuri au și ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1352 din Africa de Sus, potrivit profesorului de sănătate publică.
„Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru”, explică profesorul Cherecheș.
În opinia sa, important de știut este faptul că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.
„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutație ar avea ele ar afecta în vreun fel protecția dată de toate cele trei vaccinurile: AstraZeneca, Pfizer și Moderna la simptome severe, spitalizare și deces. Și acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, afirmă profesorul.
Foto: Marius Mantea