Producția de porumb în vestul țării ar putea fi și de trei ori mai mare decât cea de anul trecut. Agricultorii bănățeni sunt mulțumiți și spun că după rezultate dezastruoase de anul trecut, când din cauza secetei se vorbea chiar de o criză, anul acesta vremea a ținut cu ei, iar acum de abia așteaptă luna septembrie pentru a începe recoltarea.
În urmă cu an, seceta pedologică a făcut ca producția la hectar de porumb să nu depășească, în medie, în Banat, 3 tone și asta în condițiile în care o mare parte din suprafață fost irigată. Anul acesta însă producția va fi peste așteptări.
Alexandru Degianski cultivă în Timiș peste 200 de hectare de porumb. A fost un an bun, spune agricultorul care așteaptă să culeagă recolta
„Unde am reușit să irigăm și am irigat mare parte din suprafața de porumb pe care o avem la noi în fermă – porumbul arată extraordinar de bine; unde nu am reușit, din motive de lipsă de apă, porumbul arată mult, mult mai bine față de anul trecut, dar se vede că a avut parte de o nevoie reală de apă în a doua fază a vegetației”, Alexandru Degianski.
Bănățeanul este convins că va obține în acest an o producție de 12-13 tone de porumb la hectar, pe suprafețele irigate și una de 7-8 tone de porumb, pe parcelele unde nu a reușit să aducă apa.
„Avem un știulete care este până aproape în varf închis. Cu boabe pline, mari. Anii trecuți știuleții erau la 15-20% din dimensiunea acestora. Vedem că este curat, are un număr mare de boabe atât pe rând cât și de rânduri”, a mai spus Alexandru Degianski.
Ploile care au căzut în primăvara acestui an au adus umiditate în sol făcând posibilă obținerea producției record. Acum, la final de august, înălțimea plantelor depășește 2 metri, iar greutatea știuleților, cea care determină mărimea producției este de peste 200 de grame.
Agricultorii spun că doar o furtună puternică sau atacul porcilor mistreți le-ar mai da de furcă. Anul trecut România a avut o producție de 7,5 milioane de tone față de peste 15 milioane în 2021.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Oficialii din Franța renunță la plafonările de prețuri pentru electricitate şi gaze | AUDIO