Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice avertizează că producătorii unor medicamente oncologice au notificat Agenția Națională a Medicamentului că se retrag de pe piața din România.
Motivul este legat de măsura recentă a Ministerului Sănătății privind reducerea cu 35% a prețului la medicamente.
Producătorii susțin că medicamentele sunt prea ieftine și nu le pot vinde sub prețul de producție.
Cezar Irimia este președinte Coaliției Paciențilior cu Afecțiuni Cronice:
“Ultima ispravă a Guvernului de a reduce (cu 35 % – n.r.) prețurile la medicamente a determinat producătorii să-și retragă produsele de pe piață. Nu pov vinde sub prețul de producție. Deocamdată, sunt câteva astfel de companii, dar vor urma și altele. Au anunțat că intenționează să facă acest lucru. E vorba în special de medicamente citostatice.”
Printre medicamentele care vor fi retrase de pe piața din România se află cele pentru cancer de colon, pulmonar, cancer mamar dar și leucemii.
Cezar Irimia afirmă că bolnavii de cancer vor fi nevoiți să meargă în alte țări să-și caute medicamentele.
Potrivit acestuia, unele dintre ele nu pot fi înlocuite cu alte tratamente care să conțină substanțe similare.
“Cine nu are rude prin străinătate să-și procure aceste medicamente, renunță la tratament, renunță la viață. Durerea cea mare e că și la copii lipsesc medicamente, unele de ani de zile, altele – vor dispărea ca urmare a acestei notificări. Unele medicamente au un corespondent la noi în țară, dar vor determina o coplata din partea pacientului. Altele, insa, nu au un corespondent si nu vad de unde am putea aduce. Situația este foarte gravă, nu gravă“.
Cezar Irimia e de părere că Ministerul Sănătății nu va rezolva această criză nici măcar cu o notificare către Comisia Europeană.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog anunțase ieri că va sesiza Bruxelles-ul privind exportul unor medicamente.
“În Tratatul european, unul din puctele forte a fost libera circulație a mărfurilor în spațiul comunitar. Comisia Europeană spune, însă, că politica de sănătate este apanajul fiecărei țări. Nu impune Comisia Europeană politica medicală” – a mai spus Cezar Irima, președinte Coaliției Paciențilior cu Afecțiuni Cronice
Ministrul Sănătății confirmă că 11 producători de medicamente oncologice au transmis notificări statului român pentru a se retrage de pe piața din România .
Însă, ministrul Florian Bodog a spus, la Europa FM, că aceste medicamente nu dispar de pe piață și că, pentru moment, pacienții nu vor rămâne fără tratament.
Legea îi obligă pe producători să asigure stocurile timp de un an de la data notificării, subliniază ministrul.