Producătorii de medicamente atrag iarăși atenția că nivelul din ce în ce mai ridicat al taxei clawback – pe care trebuie să o plătească statului – va duce la dispariția din farmacii a medicamentelor ieftine. Aceștia explică faptul că, în curând, nu își vor mai permite să le producă. În plus, atenționează că tot din cauza taxei vor trebui să-și reducă cheltuielile, adică să dea afară din angajații care lucreza în fabricile de medicamente.
Taxa de clawback este modalitatea prin care este acoperit deficitul bugetului alocat de CNAS achiziției de medicamente. Producătorii de medicamente plătesc statului un procent variabil din valoarea medicamentelor vândute, în funcție de diferența dintre suma bugetată pentru aceste medicamente și cea cheltuită, de obicei mai mare.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice afirmă că până la sfârșitul anului, taxa clawback ar putea ajunge la 30%, ceea ce va însemna că medicamentele ieftine, sub 25 de lei, ar putea dispărea de pe piață. În plus, se va ajunge la concedieri ale muncitorilor din fabricile de medicamente, afirmă Viorica Preduna, membru în cadrul Asociației.
Viorica Preduna explică faptul că nivelul taxei clawback este același și pentru medicamentele scumpe și pentru cele ieftine.
Producatorii de medicamente propun și câteva măsuri: o taxa clawback diferențiată, în funcție de costul de producție al unui medicament sau plafonarea taxei. Un nivel discutat până acum cu reprezentanții Ministerului Sănătății este de 16%.
Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice spun că despre aceste soluții au discutat cu reprezentanții guvernului Grindeanu, însă acum negocierile trebuie reluate cu noul Executiv.