Procurorul general al României, Augustin Lazăr, își menține punctul de vedere în privința necesității instituirii unui prag minim atunci când vine vorba despre abuz în serviciu. “Nu trebuie niciun prag”, afirmă procurorul general, Augustin Lazăr. Declaratia sa vine în contextul în care săptămâna trecută Curtea Constituțională a motivat faptul că pragul valoric este obligatoriu, iar legiuitorul trebuie să reglementeze acest lucru.
Tot săptămâna trecută, Ministerul Justiţiei a anunţat că va organiza dezbateri publice pe 28 iunie şi 3 iulie cu privire la instituirea pragului valoric pentru abuzul în serviciu.
Procurorul general Augustin Lazăr a mai declarat, marţi, că procurorii au hotărât să claseze dosarul privind OUG 13 pentru că ancheta nu poate depăşi limitele de constituţionalitate, iar procurorii sunt obligaţi să respecte deciziile Curţii Constituţionale.
Întrebat de ce clasarea dosarului a fost anunţată tocmai în ziua desemnării noului premier, Lazăr a spus că soluţiile date de procurori nu se fac în funcţie de ce se întâmplă în spaţiul public.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era necesară şi firească, pentru că procurorii nu pot ancheta procedura legislativă, ci doar faptele de drept comun. El crede că a durat mult luarea acestei decizii.
“Decizia de clasare era necesară şi firească. La sfârşitul lui martie, început de aprilie spuneam că procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei Curţii Constituţionale. Soluţia de clasare este cât se poate de firească, păcat de faptul că a durat atât de mult. Curtea Constituţională a statuat prin decizie faptul că procurorul nu poate ancheta oportunitatea, constituţionalitatea, procedura legislativă. Faptele de drept comun rămân în sarcina procurorului”, a declarat Tudorel Toader.