Confidenţialitate

Procurorul General: Aproape 700 de dosare penale, în perioada stării de urgență | AUDIO

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale  pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

În exclusivitate pentru Europa FM, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, anunță că 9 dosare au fost deja trimise în judecată.

63 au fost clasate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O parte dintre dosare vizează și felul în care au apărut focarele de la Spitalul Municipal din București, de la Spitalul Județean Suceava, dar și la Maternitatea din Timișoara.

“O să exemplific câteva, este vorba de cazul de la Maternitatea din Timișoara, după care cel mai mediatizat și cel mai grav caz cel de la Spitalul Județean din Suceava. Mai avem, de asemenea, o sesizare formulată la Spitalul Universitar din București. Da, sunt plângeri penale și sunt vizate fie persoane din managementul unității medicale, fie persoane care efectiv aveau atribuții de îngrijire, de aplicare a recomandărilor terapeutice și ceva s-a interpus pe acest traseu de exercitare al atribuțiilor de serviciu,” ne-a explicat Gabriela Scutea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De departe, cea mai gravă situație este Suceava, unde pentru audieri procurorii au creat o sală specială de anchetă, i-a declarat procurorul Ancăi Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a clarifica felul în care au apărut focarele de la Spitalul Județean din Suceava, Spitalul Militar din Focșani și de la Deva, focare în care au murit mulți bolnavi, Parchetul General va face echipă cu militarii care au condus sau conduc unitățile sanitare respective, adaugă Gabriela Scutea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorul General mai spune că procurorii au început o anchetă și pentru elucidarea felului în care s-a făcut una dintre primele mari achiziții de materiale de protecție de către stat.

Direcția Națională Anticorupție a deschis deja dosar penal în cazul cumpărării de materiale prin firma unei bucătărese din Giurgiu.

” Este un fapt de neînțeles că la debutul unei investigații, atunci când trebuie să-ți construiești o strategie de anchetă, un organ necompetent a comentat asupra sesizării din oficiu și a declinării către DNA”, a mai spus Procurorul General.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Recorder, în luna martie, Guvernul României, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziționarea de măști de protecție. Contractul a fost încredințat firmei Romwine&Cofee, înființată în urmă cu un an și având ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”.

Romwine&Cofee este deținută în acte de o anume Maria Cristian și are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu), au mai scris jurnaliștii Recorder, care au explicat că firma nu avea experiență în astfel de achiziții.

La 27 martie, premierul Ludovic Orban a declarat că va fi verificat acest contract.