Confidenţialitate

Procurorii nu mai pot închide un dosar prin renunțarea la urmărirea penală

Parchetul General îi cere Ministerului de Justiție să emită de urgență un act normativ care să elimine vidul legislativ creat după ce judecătorii CCR au declarat neconstituționale mai multe prevederi din Codul de Procedură Penală.

Este vorba despre imposibilitatea contestării impunerii sechestrului și despre posibilitatea procurorilor de a închide dosare prin renunțarea la urmărirea penală.

 

Magistrații de la Curtea Constituțională au decis că procurorul nu poate închide un dosar de unul singur, fără controlul judecătorului, mai ales că articolul declarat  neconstituțional (318 din CPP) prevede și aplicarea unor pedepse precum munca în folosul comunității.

Judecătorii Curții Constituționale au explicat că articolul 318 din Codul de Procedură Penală care permite soluționarea dosarelor prin renunțarea la urmărirea penală în cazul infracțiunilor pedepsite cu cel mult cel mult 7  ani de închisoare și în care nu există interes public încalcă principiul egalității.

Parchetul General a anunțat imediat că efectul deciziei CCR este unul major, dat fiind că au rămas fără un instrument important de lucru.

În ultimii doi ani, procurorii de aici au soluționat peste 220 de mii de dosare prin renunțarea la urmărirea penală.

Președintele Curții, Augustin Zegrean a explicat la Europa FM că decizia  de neconstituționalitate nu se aplică retroactiv, așa că dosarele închise nu se mai redeschid.

Parchetul General a anunțat imediat că efectul deciziei CCR este unul major, dat fiind că au rămas fără un instrument important de lucru.

Procurorul general i-a cerut  ministrului Justiției să reglementeze urgent această problemă, iar  Raluca Prună a declarat că este posibil să elaboreze o ordonanță de urgență care să acopere vidul legislativ creat .

Președintele Curții, Augustin Zegrean a explicat și care ar putea fi soluția.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.