Procurorii militari care anchetează violențele de la protestul din 10 august 2018 au audiat, până în prezent, aproape 1.200 de martori, 560 de persoane vătămate și au vizionat imaginile transmise.
PÎCCJ informează că o parte din documente au fost declasificate și vor fi avute în vedere în anchetă.
„În dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 și 11 august 2018 în Piața Victoriei din București, aflat pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se efectuează în continuare urmărirea penală față de suspecții menționați în comunicatul de presă din data de 21 septembrie 2018, în legătură cu organizarea, conducerea modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul desfășurat în Piața Victoriei pe 10 august 2018”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
„De asemenea, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care conțin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, atât unele depuse la dosar de persoanele vătămate, cât și cele transmise de către instituțiile de ordine publică sau de alte persoane juridice”, mai arată Parchetul.
Totodată, procurorii mai așteaptă, pentru continuarea anchetei, rezultatul expertizei fizico-chimice a substanțelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forțele de ordine în cursul intervenției.
„Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, o parte dintre aceste documente fiind declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei”, se mai precizează în comunicat.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. În cauză, au fost puși sub acuzare mai mulți șefi din Jandarmerie, dar și un secretat de stat în MAI.