Procurorii DNA au preluat de la Parchetul General dosarul vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, in aceasta cauza fiind cercetati mai multi angajati pentru neglijenţă în serviciu. Prejudiciul se ridica la doua milioane de euro.
Procurorii de la Parchetul General au deschis în 2014 un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu si efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică. Cercetarile au fost incepute în urma unei sesizări a Corpului de control al primului ministru.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit, acum doi ani, că sanatatea oamenilor poate fi pusa in pericol din cauza managementului defectuos al conducerilor Institutului “Cantacuzino”, dar si din cauza nerespectării procedurilor, a controlului prost facut al procesului de producţie şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii.
Experţii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au făcut, la inceputul lui 2014, verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, care nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine. Acestea puteau să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
Declinul Institutului Cantacuzino a inceput in anul 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.