La 32 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu, procesul ultimilor torționari ai inginerului încă trenează.
Astăzi, Inalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit să înceapă judecarea pe fond a dosarului însă procesul a fost amânat pentru 16 martie.
Unul dintre inculpați a cerut amânarea procesului pe motiv că nu are încă un avocat, iar altul a murit între timp.
În toamna anului trecut, procurorii militari au trimis în judecată 4 inculpați, anume doi ofițeri în rezervă ai Securității și pe foștii miniștri Tudor Postelnicu și George Homoștean, acesta din urmă decedând în luna decembrie a anului trecut.
Toți patru au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, respectiv complicitate la aceste fapte.
Fiul disidentului, Andrei Ursu, încearcă să-i convină pe judecători că tatăl său a fost ucis de angajații Securității, la 17 noiembrie 1985.
De astfel, acum doi ani, fiul lui Gheorghe Ursu a intrat în greva foamei, exasperat de tergiversarea cercetărilor.
După gestul extrem al lui Andrei Ursu, procurorii au reluat ancheta.
Gheorge Ursu a intrat în vizorul Securității, după ce a călătorit în străinătate de mai multe ori în anii 70 și începutul anilor 80, unde i-a cunoscut pe disidenții Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.
Ofițerii l-au urmărit ani întregi și i-au confiscat jurnalul intim, jurnal prefațat de prietana sa, poeta Nina Casian. De altfel, după acest evenimnet, Nina Casian a emigrat în Statele Unite unde a și rămas până la sfârșitul vieții.
După Revoluție, SRI a anunțat că printre cele 50 de mii de pagini de manuscrise confiscate de Securitate și găsite, aproape o mie erau ale inginerului Gheorghe Ursu.