Confidenţialitate

Procesul lui Liviu Dragnea, amânat pentru 14 februarie. Liderul PSD: România, patria denunțurilor și a ascultărilor

Procesul în care este judecat liderul PSD a fost amânat pentru data de 14 februarie. În acest dosar, Liviu Dragnea este acuzat de procurorii anticorupție de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual.

În același caz este judecată și fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana. De altfel, de la primul termen au lipsit şase inculpaţi, printre care şi Bombonica Prodana, care a formulat o solicitare de judecare în lipsă.

Alţi cinci inculpaţi au cerut instanţei amânarea judecării cauzei, pentru a-şi angaja avocaţi.

Procurorul DNA a cerut instanţei să nu amâne începerea judecării cauzei, precizând că inculpaţii au avut posibilitatea să-şi angajeze avocat în perioada în care dosarul a fost în procedură de cameră preliminară. Instanţa a admis cererile de amânare şi a stabilit următorul termen pentru 14 februarie.

La ieșirea din sala de judecată, Liviu Dragnea a declarat că nu dorește să fie judecat în procedură simplificată. De asemena, a subliniat că este nevinovat și că vrea să dovedească acest lucru.

 

„Vreau să adus şi eu un martor şi să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA, să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă, sau două declaraţii mincinoase, obţinute în condiţii suspecte la DNA”, a spus Liviu Dragnea.

 

Întrebat dacă cele două angajate de la Protecția Copilului Teleorman au lucrat la PSD, dar au fost plătite din banii Direcţiei, Liviu Dragnea a spus că aceste acuzaţii nu sunt reale şi se bazează pe declaraţii mincinoase ale unor martori.

„Eu m-am uitat cu foarte mare atenţie pe toate declaraţiile. Oricine este de bună-credinţă şi studiază cu atenţie doar acele declaraţii, din declaraţiile martorilor se vede că sunt puse cu mâna, cusute cu aţă albă sau dictate”, a spus Liviu Dragnea.

Potrivit președintelui PSD, declaraţia mincinoasă a fost făcută de „o doamnă” care a mai fost condamnată pentru luare de mită, ”probabil mai are un alt dosar şi cu care procurorii anticorupţie ar fi făcut o înţelegere”.

„Asta este România, patria denunţurilor şi a ascultărilor. Astea sunt principalii piloni pe care se sprijină dosarele româneşti pentru care intră oamenii în puşcărie. O fi bine, o fi rău?”, a completat Liviu Dragnea.

 

Întrebat apoi dacă îl ajută proiectele privind grațierea și dezincriminarea unor fapte penale la care lucrează Guvernul Grindeanu, Liviu Dragnea a spus că nu știe ce conțin acele proiecte.

 

Faptele de care este acuzat Liviu Dragnea ar fi fost comise pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Între 2006 și 2013, Liviu Dragnea ar fi determinat-o pe șefa Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului să își încalce atribuțiile de serviciu și să mențină în funcția de angajate ale Direcției două persoane.

Cele două femei ar fi încasat în total peste 100 de mii de lei, deși nu veneau niciodată la serviciu: lucrau, de fapt, pentru organizația PSD  Teleorman, condusă  de Liviu Dragnea.

Cu excepția lui Liviu Dragnea și a fostei soții, care nu au dat declarații în fața procurorilor, toți ceilalți inculpați au recunoscut acuzațiile care li se aduc.

Liviu Dragnea mai are o condamnare, de 2 ani cu suspendare, în Dosarul Referendumul, în care a fost găsit vinovat pentru fraudă la vot.