Confidenţialitate

Proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate a minorilor

Guvernul Cioloș a redus birocrația în privința procedurilor pe care trebuie să le urmeze părinții care au nevoie de un acord pentru a ieși cu un minor în afara țării.

În declarația de acord nu mai trebuie scrisă destinația, iar documentul nu mai trebuie reînnoit la fiecare vizită. Declarația va fi valabilă 3 ani, a explicat purtătorul de cuvânt al GuvernuluiDan Suciu.

 

Așadar, declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii.

Executivul a modificat Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, printr-un proiect de lege care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

“Proiectul de lege modifică prevederea referitoare la acordul părinților pentru ieșirea din România a cetățeanului român minor, în sensul că declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor. Potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor sau întocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulțumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfășura activități culturale, sportive, educaționale, în afara țării”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, din declarație este eliminată obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei. Această modificare vine în contextul în care au existat situații în care minorilor nu li s-a permis ieșirea din țară deoarece compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinație.

În cazul minorilor care au domiciliul/reședința în țara de destinație, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor.

“Scopul acestor modificări este de a găsi soluții adecvate, ușor de îndeplinit și mai puțin costisitoare, privind condițiile în care cetățenii români minori pot călători în străinătate, însoțiți de părinți/tutori legali. Modificările țin seama și de legislația mult mai permisivă, în acest domeniu, din alte țări ale Uniunii Europene”, se mai arată în document.

 

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi modificate și completate Normele metodologice de aplicare a legii privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.