Confidenţialitate

Problemele digestive la câini și pisici – tu cum îți hrănești animalul de companie? (P)

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacienții noștri blănoși trec pragul Spitalului Veterinar PET STUFF îl reprezintă problemele digestive, apărute brusc sau ca urmare a unui stil de viață necorespunzător, pe o perioadă mai lungă de timp.

Bella, un Labrador Retriever în vârstă de cinci ani a ajuns la Spitalul Veterinar PET STUFF cu o stare generală proastă – vome ocazionale, scaune diferite ca formă și consistență, episoade de disconfort gastric, meteorism, blană mată ca aspect.

Bella suferea de probleme digestive cronice și alergii severe, ceea ce a dus la disconfort constant și la o calitate scăzută a vieții, iar în ciuda diferitelor tratamente administrate anterior, starea ei se înrăutățise.

Din păcate, Bella nu beneficiase de o alimentație bogată în nutrienți încă din perioada de juniorat, însă, după o discuție cu proprietarul, care a înțeles importanța dietei bogate în fibre, acizi grași și probiotice, ușor de digerat, starea Bellei s-a îmbunătățit în doar câteva săptămâni prin schimbarea alimentației, simptomele ei s-au atenuat și a devenit mai energică și mai jucăușă”, spune Dr. Cristian Cristea, Medic Titular și Cofondator Spitalul Veterinar PET STUFF din București.

Care sunt principalele simptome ale problemelor digestive?

Te-ai asigurat întotdeauna că blănosul tău își mănâncă de fiecare dată porția de hrană și, cu toate acestea, observi una dintre simptomele de mai jos? Poate că este vremea pentru o vizită la medicul veterinar.

Este posibil ca patrupedul să se confrunte cu o problemă digestivă, dacă prezintă cel puțin una dintre următoarele simptome:

  • Constipație sau scaune de consistență și culoare diferite;
  • Lipsa apetitului;
  • Balonare sau flatulență;
  • Vomă sau regurgitarea alimentelor;
  • Incapacitatea de a menține o greutate optimă etc.

Acestea indică de cele mai multe ori un dezechilibru la nivelul aparatului digestiv, iar recomandarea noastră este să faci cât mai rapid o vizită la medicul veterinar pentru a-i recomanda o dietă corespunzătoare și, dacă este cazul, tratament.

Luna, o pisică de 6 ani, a fost diagnosticată la Spitalul Veterinar PET STUFF cu Boală Inflamatorie Intestinală (IBD), manifestată prin vărsături frecvente, diaree și pierdere în greutate. După multiple vizite la veterinar, s-a introdus hrana specializată Royal Canin Gastrointestinal. În câteva săptămâni, simptomele Lunei s-au redus semnificativ. Formula echilibrată și digestibilă a hranei au contribuit la ameliorarea inflamației intestinale și la stabilizarea digestiei. „Luna și-a recăpătat energia, calitatea vieții și ne vedem periodic doar pentru a ne asigura că evoluția ei se menține favorabilă”, completează Dr. Cristian Cristea.

IMPORTANT!

De reținut că nu reprezintă o urgență sau motive de îngrijorare dacă simptome precum vomă, constipație, scaun moale sau flatulență sunt prezente ocazional, însă acestea trebuie urmărite pentru a identifica dacă este vorba despre anumite patologii.

Ca și în cazul oamenilor, animalele pot prezenta stări digestive, fără ca acestea să aibă o reală problemă. Desigur, te încurajăm totuși să faci un consult de rutină și prevenție.🙂

Cele mai frecvente cauze ale problemelor digestive la câini și pisici

Printre cele mai întâlnite cauze ale dezechilibrelor digestive se numără: paraziții gastrointestinali – din cauza lipsei deparazitării interne, infecții virale sau bacteriene – din cauza absenței vaccinării sau vaccinării necorespunzătoare, ingerarea unor corpuri străine ( de regulă, mâncare găsită pe afară, contactul cu fecalele animalelor bolnave), predispoziții genetice etc.

Acestea pot provoca diverse boli, de la inflamații la unul sau mai multe niveluri ale aparatului digestiv, cum este Boala Inflamatorie Intestinală, până la pancreatită, colită, gastroenterită etc.

Printre factorii principali, însă, rămâne alimentația necorespunzătoare sau accesul animalului la alimente interzise – alimente toxice, precum ciocolată, avocado, condimente etc.

Cum previi problemele digestive și efectele asociate?

Fiecare individ este unic și răspunde diferit la alimentație, de aceea urmărirea acestuia și notarea evenimentelor gastrointestinale, precum și o bună relație cu medicul veterinar va duce la stabilirea unui plan alimentar corespunzător pentru fiecare patruped în parte.

O dietă echilibrată în nutrienți este esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a animalului de companie. Noi recomandăm adesea proprietarilor gama Gastrointestinal de la Royal Canin, bogată în proteine, calorii, fibre prebiotice, care este ideală atât pentru puii de pisică sau câine, cât și pentru adulți deoarece:

  • Este ușor de digerat;
  • Oferă un tranzit sănătos;
  • Are un conținut caloric corespunzător;
  • Palatabilitate ridicată pentru satisfacerea senzației de sațietate.

Gama Gastrointestinal include formule nutriționale diferite, pe care medicul veterinar le va recomanda în funcție de fiecare caz: FIBRE, LOW FAT, MODERATE CALORIE, HEPATIC, PUPPY sau KITTEN. Pentru fiecare dietă se va calcula și oferi cantitatea zilnică de hrană care trebuie oferită câinelui sau pisicii.