ANM a emis o avertizare cod portocaliu de viscol pentru judeţele Braşov, Covasna şi Sibiu, unde la altitudini de peste 1.700 de metri vântul atinge la rafală peste 90 de kilometri la oră. Avertizarea este în vigoare până la ora 18.00.
Până la ora 16.00, şi judeţele Neamţ şi Suceava sunt sub cod portocaliu de viscol. Şi aici, în zonele montane, vântul bate la rafală cu peste 90 de kilometri pe oră iar vizibilitatea este sub 50 de metri.
De asmenea, şi judeţele Cluj, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş se află sub incidenţa unui cod portocaliu de viscol. La fel ca în celelalte zone, rafalele vântului pot depăşi 90 de kilometri pe oră, viscolind zăpada. Este în vigoare şi o atenţionare cod galben de ninsori şi viscol pentru întreaga ţară, valabilă până în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Traficul rutier pe DN1 Buşteni – Azuga se desfăşoară în condiţii de iarnă, în judeţul Prahova, iar vizibilitatea a scăzut sub 30 de metri, informează centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să nu se deplaseze pe această arteră rutieră dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător, să meargă cu viteză redusă, adaptată condițiilor de drum și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri. De asemenea, se acționează pentru îndepărtarea zăpezii de pe suprafața carosabilă.
Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă în mai multe zone ale DN1 Braşov – Ploieşti. Din această cauză, vizibilitatea este scăzută sub 50 de metri și pe alocuri, sub 30 de metri. În aceleaşi condiţii se circulă şi pe DN1A Cheia – Săcele.
Centrul Infotrafic a impus deja restricţii pentru maşinile de mare tonaj, în judeţul Maramureş, unde ninge abundent şi a anunţat că se circulă în condiţii de iarnă în judeţul Mureş pe DN 15 (E578) Târgu Mureş – Reghin – Topliţa şi pe DN 13A Bălăuşeri – Praid, dar şi pe şoselele din Harghita. Totodată, circulaţia este îngreunată şi pe drumurile din zona staţiunii arădene Moneasa, unde pe şosele s-a depus un strat de aproximativ 20 de centimetri de zăpadă, potrivit autorităţilor locale. Iar drumul care duce spre Muntele Mic din judeţul Caraş-Severin a fost închis, stratul de zăpadă măsurând aproximativ 50 de centimetri.
În judeţul Maramureş, maşini de mare tonaj sunt blocate în trafic, stratul de zăpadă fiind deja de aproape 40 de centimetri. Trafic îngreunat din cauza zăpezii, dar şi a ceţii dense pe acelaşi DN 18, în Pasul Prislop, la Borşa, spre Suceava, iar pe DN 17C, de la Moisei spre Bistriţa, pe Dealul Ştefăniţei, tiruri înzăpezite au aşteaptat astăzi să fie tractate. Poliţia Rutieră îi sfătuieşte pe şoferi să-şi echipeze maşinile pentru circulaţia în condiţii de iarnă, să-şi adapteze viteza la condiţiile meteo şi să respecte semnalizările şi restricţiile instituite temporar.
Turiștii și cabanierii nu pot urca sau coborî vineri la peste 2.000 de metri altitudine în masivul Făgăraș, de la Bâlea Lac, unde a fost oprită telecabina, din cauza vântului prea puternic, potrivit celor de la Cabana Bâlea Lac. Telecabina este singurul mijloc de transport între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, Transfăgărășanul fiind închis pe această porțiune din cauza zăpezii și a riscului de avalanșă.
Tronsonul de drum dintre Telescaun și Muntele Mic a fost închis, vineri, din cauza intensificărilor de vânt și a ninsorii viscolite, județul Caraș-Severin aflându-se sub atenționare de cod galben.
O mașină în care se aflau trei persoane a derapat, vineri, pe drumul care leagă stațiunea Sinaia de Cota 1400 și a căzut într-o râpă aproximativ 20 de metri, în condițiile în care carosabilul este acoperit cu zăpadă.