Spitalele din California au probleme financiare, după ce s-au pregătit pentru un val epidemic care, practic, nu a mai venit.
Măsurile luate au costat 14 miliarde de dolari și au adus unitățile medicale în pragul falimentului, obligându-le să concedieze mii de angajați.
Anticipând o avalanșă de îmbolnăviri, după exemplele dramatice din Italia și din New York, autoritățile au chemat la muncă 95.000 de cadre medicale și au ordonat spitalelor să renunțe la cazurile care nu erau urgențe.
Nu s-a întâmplat însă nimic care să justifice aceste pregătiri. În schimb, costurile cu ridicarea de spitale de campanie, dublarea numărului de rezerve de terapie intensivă și achiziționarea de echipamente de protecție au dat o grea lovitură bugetelor spitalelor, simultan cu înjumătățirea veniturilor.
Cele mai afectate sunt spitalele care tratează mulți pacienți asigurați prin programele pentru săraci, pensionari și persoane cu dizabilități, iar administratorii se tem că pregătirile pentru primul val de COVID-19 au lăsat spitalele vulnerabile în față unor posibile noi infectări, la toamnă.
Unitățile medicale cer acum statului ajutoare de un miliard de dolari, pentru a rezista în următoarele luni, și alte 3 miliarde în noul an fiscal care începe la 1 iulie. La nivelul întregului stat, spitalele vor primi 3,4 miliarde de dolari prin pachetul de stimulente economice votat de Congres, adică 4% din suma alocată la nivel național spitalelor.