Problemele fermierilor din toată Europa au fost dezbătute astăzi și în Parlamentul European. După ce agricultori și transportatori din România, Germania, Polonia sau Franța au ieșit în stradă nemulțumiți de taxele mari și de majorarea prețurilor la combustibili, eurodeputații dau asigurări că problemele le vor fi rezolvate.
De la Strasbourg, transmite Raul Bambu.
Proteste ale fermierilor în mai multe țări europene
Fermierii din Franța au ieșit în stradă nemulțumiți de taxele mari, de prețul la combustibil, dar și de cel plătit pentru hrana animalelor. În Polonia, agricultorii și transportatorii au ieșit în stradă acuzând concurența neloială din Ucraina, în timp ce în Germania au loc ample proteste din cauza unor planuri ale guvernului privind majorarea unor impozite.
Fermierii din cele mai bogate economii europene sunt nemulțumiți și de noile politici europene privind protecția mediului, despre care spun că devin din ce în ce mai costisitoare pentru ei.
În acest context, Parlamentul European a organizat o dezbatere în plenul reunit de la Strasbourg.
”Germania a avut cele mai mari proteste din 2008 încoace. Au plecat din Berlin spre Bruxelles. Fermierii din Europa nu vor supraviețui pe termen lung și nu mai suportă acest lucru. Trebuie să recunoaștem că am eșuat cu vechea politică agrară. Este momentul să ne gândim foarte bine la o nouă politică agricolă”, este apelul eurodeputat din Germania.
Europarlamentarii români cer soluții urgente de la Comisia Europeană
Ample proteste au loc și în mai multe orașe din România, iar revendicările fermierilor de la noi au fost de asemenea dezbătute la Strasbourg. și fostul premier Dacian Cioloș în plenul reunit.
”Astăzi, sectorul agricol din Uniunea Europeană este afectat de inflație, secetă, inundații din România până în Germania și Franța. Solicit Comisiei Europene să vină de îndată cu noi resurse financiare care să fie puse la dispoziția fermierilor” a spus în plenul Parlamentului European eurodeputatul Daniel Buda, PNL.
Iar Dacian Cioloș, fost comisar european pe agricultură, Renew, spune că: ”Trebuie să le oferim coerență atunci când le cerem să investească masiv și pe termen scurt în tehnologii verzi, în condițiile în care ei deja au costuri de producție ridicate la energie, carburanți, îngrășăminte”
Dezbaterea de miercuri din Parlamentul European nu va fi urmată și de o rezoluție, ci mai degrabă demersul va funcționa ca un semnal transmis Comisiei Europene.
Sursa foto: Shutterstock
Europa FM este la Strasbourg pentru dezbaterile pe problemele fermierilor din toată Europa:
- Firmele nu vor mai putea folosi, fără dovezi, etichete precum „eco”, „bio” sau „natural”, prevede directiva europeană pe care eurodeputații o vor vota astăzi la Strasbourg | AUDIO
- Parlamentul European va dezbate miercuri problemele fermierilor care au protestat în mai multe state ale blocului comunitar, între care România și Germania | AUDIO