Problema forței de muncă de pe litoral poate fi rezolvată cu ajutorul muncitorilor din Bangladesh, țară în care trăiesc 165 milioane de oameni. Asociația Oamenilor de Afaceri din Constanța, confruntată cu un deficit îngrijorător de angajați, a găsit, in acest sens. sprijinul necondiționat al ambasadorului din țara asiatică, Daud Ali.
Odată ce au găsit deschidere la ambasada Republicii Populare Bangladesh in România, oamenii de afaceri de pe litoral nu au stat pe gânduri. L-au invitat, la Constanța, pe ambasadorul Daud Ali și au stat de vorbă despre posibilitatea de a aduce forță de muncă pentru diverse domenii. Peste 13 milioane de oameni din Bangladeh lucrează în afara țării așa că pot veni și in România a spus diplomatul:
„Sunt dornici să vină in România. Din orice sector doriți, construcții, turism agricultură, șantiere navale, imediat ce vor fi solicitări, îi trimitem aici”.
De altfel, pe litoral lucrează deja câțiva angajați din Bangladesh, in restaurante și terase de pe malul mării. Constructorii ar avea și ei nevoie de personal calificat, spune Ceorge Căluian:
„Eu, ca și societate, ca firmă, ofer un salariu destul de bun, undeva la 3000 de lei, net, în mână. Plus o masă la prânz și nu găsim. Adică nu avem calificați. Chiar am fi interesați, undeva la 20-30 de persoane”.
Pentru operativitate și facilitarea vizelor, ambasadorul Daud Ali le-a recomandat oamenilor de afaceri să il contacteze personal. Prima reacție a venit imediat de la Mihaela Grigore, care are o firmă de producție:
„M-ar fi interesat nu numai forța de muncă din Bangladesh ci și materiile prime, gen țesături, mătăsuri, piele. Și am să port o discuție cu domnul ambasador pentru a-mi da contacte, câteva idei”.
Bangladesh este al doilea exportator din lume, după China. Potrivit ambasadorului Daud Ali, portul Constanța este pentru țara asiatică o poartă de intrare in Europa.
Ghiulfer Predescu