Problema facturilor mult mai mari la curent electric și gaze va fi dezbătută și în Parlamentul European, a anunțat la o dezbatere organizată de site ul DC News, europarlamentarul socialist Victor Negrescu.
Câteva zeci de aleși comunitari au cerut deja Comisiei Europene să spună rapid cum poate compensa un stat majorările la energie, din punctul de vedere al legislației europene.
”Am solicitat o dezbatere, în regim de urgență, privind tocmai acest subiect al creșterii prețurilor la energie, cu o rezoluție a Parlamentului European pe subiect și avem șanse ca această dezbatere să intre pe ordinea de zi, de la începutul lunii octombrie, când avem plenara Parlamentului European, tocmai pentru a convinge Comisia Europeană să se miște un pic mai repede și, de ce nu, Comisia Europeană să pună presiune și pe statele membre pentru că sunt deja state care au venit cu măsuri – Spania, Franța – și sunt state care doar discută și ignoră problema.”
În România, în acest moment, din cei 8 milioane de abonați la furnizorii de energie, 5 milioane au un consum mic, ceea ce poate indica și venituri mai reduse. Nu există statistici privind numărul persoanelor care ar putea beneficia de facilități.
Până la eventuale compensări sau plafonări ale prețurilor la energie, în țară, vicepreședintele ANRE (Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei), Zoltan Nagy, le recomandă consumatorilor să transmită indexul către furnizor personal, în fiecare lună, sau să încheie o convenţie de consum prin care costurile să fie repartizate pe o perioadă mai lungă. În acest fel, nu ar mai avea presiunea facturilor mari în lunile cu un consum ridicat, cum sunt cele de iarnă.
”Este o variantă mai simplă, care poate să ajute clienții și la o uniformizare, mai ales la gaze naturale: încheierea unei convenții de consum. Clientul specifică exact cantitatea care va fi facturată în lunile în care nu se citește contorul. Și în acest caz, clientul poate să specifice o cantitate egală în fiecare lună de gaze naturale și atunci se degrevează de perioada de iarnă, când de obicei facturile sunt mari.”