Confidenţialitate

Probabilitatea ca mpox să se transmită foarte repede în Europa este foarte mică, spune Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor | AUDIO

Noua variantă de mpox – cunoscută și ca variola maimuței –  nu se va transmite rapid în Europa dacă persoanele bolnave sunt identificate rapid, arată Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. O companie daneză a cerut vineri, 16 iulie, UE să aprobe folosirea vaccinului său anti mpox în cazul copiilor și adolescenților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bavarian Nordic, o companie daneză de biotehnologie, solicită ca vaccinul folosit împotriva mpox și variolei să poată fi administrat și copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, categorie de vârstă considerată vulnerabilă.

Cererea vine la o zi după ce Suedia a confirmat primul caz de infectare cu noua variantă la o persoană care călătorise în Africa și la două zile după ce OMS a declarat epidemie de mpox.

Probabilitatea ca virusul să se transmită foarte repede în Europa este foarte mică, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, dar este esențial ca persoanele bolnave care vin din afara continentului să fie diagnosticate rapid, iar autoritățile să dispună rapid măsuri de control.

Riscul de infecție pentru cei care au avut contacte apropiate cu persoane bolnave sau diagnosticate cu infecție mpox este moderat, mai spun reprezentanții Centrului.

Cum se transmite noua variantă de mpox

Boala este virală și se răspândește de la animale la om, dar și prin contact fizic cu o persoană infectată, arată Institutul Român de Sănătate Publică. Principalul mod prin care se transmite este contactul fizic prelungit cu o persoană diagnosticată sau contactul prelungit cu obiectele contaminate ale acesteia (de exemplu lenjerii, îmbrăcăminte, prosoape, jucării sexuale).

Boala se manifestă prin erupții cutanate cu vezicule, febră, inflamația ganglionilor limfatici, dureri de cap, dureri musculare și de spate și stare de epuizare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: OMS a declarat Variola Maimuței urgență de sănătate globală | AUDIO