Confidenţialitate

Principalele propuneri de modificare a Codului fiscal

Propunerea de modificare a Codului fiscal avansată ieri de către ministrul de Finanțe a lăsat cu gura căscată cel puțin clasa politică, dacă nu și opinia publică.

Și totuși, să știţi că pentru cei mai mulți dintre noi ele nu au fost chiar o surpriză, asta pentru că, începând cu toamna trecută, ministerul de Finanțe a desfășurat consultări cu patronatele în special, dar și cu alte categorii profesionale. Inclusiv cu noi, jurnaliștii, ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, s­-a întâlnit vinerea trecută și a discutat cele mai importante prevederi ale viitorului Cod fiscal.

Principalele propuneri sunt de reducere a TVA­-ului la 20% începând din 2016, reducerea TVA-ului la 9% pentru alimentele de bază, tot în 2016, impozit pe dividende zero, scăderea accizelor la carburați la nivelul din 31 decembrie 2013, eliminarea taxei pe stâlp, scăderea la 1% a impozitului pe microîntreprinderi, dar numai pentru cele cu cel puțin doi angajați, introducerea însă a unei taxe forfetare de 510 lei pe lună pentru microîntreprinderile cu niciun angajat, și eliminare de facto a deducerilor pentru PFA și DDA.

Noul Cod fiscal mai prevede reducerea contribuțiilor cu încă 5,3%, dar din 2017, dar și lăsarea la dispoziția autorităților locale a posibilității de a crește sau de a scădea taxele pe proprietate. În cazul clădirilor neîngrijite dar și a terenurilor agricole lăsate pârloagă, autoritățile locale pot crește impozitele de până la cinci ori, dacă asta vor.

Reacția societății la aceste propuneri începând de ieri și până astăzi a fost mai degrabă una de scepticism. Pe Hotnews analistul Cristian Pantazi scrie că Victor Ponta foloseşte bomba nucleară a scăderii TVA pentru a se salva de la dispariția politică. Probabil Pantazi are dreptate, dar asta nu face mai puțin benefică scăderea TVA pentru noi ceilalți.

În Ziarul Financiar Sorin Pâslaru, redactorul-șef al acestei publicații, scrie că ministrul Darius Vâlcov renaște în persoana forfetarului Pogea, în urma căruia 278.000 de microîntreprinderi fără salariați vor fi impotzitate cu 500 de lei pe lună. Este şi asta foarte adevărat, însă alte 114.000 de microîntreprinderi care au mai mult de doi salariați beneficiază de o scădere importantă a impozitului pe venit.

Victor Bratu remarcă pe site-­ul cursdeguvernare.ro că filosofia noului Cod o reprezintă taxarea directă, care în principiu ar conduce la reducerea evaziunii fiscale, dar asta echivalează cu recunoașterea eșecului a două din măsurile fiscale adoptate în2014:  creșterea accizelor şi a taxei pe stâlp.

Aşa este. Şi? Cum procedăm? Îi luăm în serios pe Ponta şi pe Vâlcov sau tratăm aceste propuneri ca pe o glumă de februarie?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-19-februarie-2014?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]