Confidenţialitate

Primul podcast psiho-oncologic din România: Sprijin psihologic pentru bolnavii de cancer

Primul podcast de psiho-oncologie din România se numește „Gânduri și Emoții în Parcursul Oncologic” și este conceput de Dr. Florina Pop, psiholog clinician principal în cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj-Napoca.

Dr. Florina Pop ajută de peste 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să facă față acestui proces și să urmeze calea spre sănătate.

De ce a lansat Dr. Florina Pop podcastul „Gânduri și Emoții în Parcursul Oncologic”?

1 din 2 pacienți oncologici se confruntă cu stări de anxietate sau depresie. Aceștia au nevoie de ajutor pentru a parcurge mai bine toate etapele prin care trec: de la confirmarea diagnosticului până la tratament și supraviețuire.

Nimănui nu-i vine să creadă că rezultatul unor analize poate fi acest diagnostic. Șocul este probabil mult mai mare decât am putea înțelege, iar vestea poate fi copleșitoare.

Obiectivele podcastului psiho-oncologic „Gânduri și Emoții în Parcursul Oncologic”

Dr. Florina Pop, psiholog clinician principal, spune că: „Mulți asociază diagnosticul de cancer cu un verdict sau o condamnare. Însă diagnosticul este doar începutul unui capitol nou, atât pentru pacienți cât și pentru familiile acestora, în care aceștia vor trăi toate emoțiile posibile. De la modul în care o persoană face față șocului inițial în care i se spune că are cancer, până la tratamentele recomandate, la recuperare și dincolo de etapa post-tratament, fiecare om trăiește diferite emoții și schimbări în viața de zi cu zi”.

Dr. Florina Pop mai spune că: „Dinamica familială sau de cuplu se poate modifica fundamental. Studiile ne arată că distresul psihologic determină un prognostic mai redus în situația pacienților oncologici. Tocmai din acest motiv merită să luăm în calcul suportul psiho-oncologic de specialitate pentru reducerea distresului oncologic”.

Și pentru că nu ne întâlnim prea des cu termenul „distres”, termenul se referă la stresul cu potențial nociv pentru organism. Practic, distresul este stresul care depășește limita sau intensitatea critică.

Conform Institutlui Național de Cancer din Statele Unite ale Americii, distresul este o durere emoțională, socială, spirituală sau chiar fizică sau o suferință care îi produce unei persoane stări de tristețe, teamă, depresie, anxietate sau singurătate. Institutul Național de Cancer al SUA mai notează că oamenii care se confruntă cu distresul ar putea simți că nu pot gestiona sau nu pot face față schimbărilor produse de o boală precum cancerul. Pacienții oncologici au dificultăți atunci când vine vorba despre a face față diagnosticului, simptomelor fizice sau chiar tratamentului.

Astfel, Dr. Florina Pop concepe primul suport multimedia care vine în ajutorul pacienților oncologici.

Sursa foto: ONCO-PLAN

Rolul psiho-oncologului în cadrului procesului oncologic

Atunci când vorbim despre psiho-oncologie, vorbim despre relația terapeutică, dar și despre tehnicile validate științific și există numeroase studii care atestă că unele intervenții psiho-oncologice reușesc să ajute pacientul să reducă distresul și să îmbunătățească calitatea vieții, notează ONCO-PLAN.

Primul podcast psiho-oncologic din România: „Gânduri și Emoții în Parcursul Oncologic”

Podcastul este format din 8 episoade care ajută pacientul psiho-oncologic să treacă prin toate stările, de la aflarea diagnosticului, până la imaginea de sine și tratamentul oncologic.

  1. Adaptarea psihologică la aflarea diagnosticului oncologic;
  2. Adaptarea psihologică la schema de tratament oncologic;
  3. Cum gestionăm din punct de vedere psihologic frica de recidivă?;
  4. Cum să ne autoadministrăm pastile psihologice?;
  5. Despre psihologia iertării;
  6. Din dragoste de viață. Mindfulness zi de zi;
  7. Imagine de sine și tratamentul oncologic;
  8. Stigmatizarea în cancerul pulmonar.

„Gânduri și Emoții în Parcursul Oncologic”, primul podcast psiho-oncologic din România, este disponibil gratuit pe website-ul ONCO-PLAN, la secțiunea Podcast.

Autor: Carmen Zanfir