Confidenţialitate

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare confirmat în România la o fermă de oi din Tulcea | AUDIO

În România, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare.

Este o boală respiratorie virală care apare la oi și capre și a fost depistată la o fermă din Tulcea, din localitatea Baia,  a spus la Europa FM, Mitică Tuchilă, director executiv al Direcției Sanitare și Veterinare Tulcea. Aceasta a precizat că astfel de cazuri au fost semnalate recent și în Bulgaria și Grecia.

Mitică Tuchilă, director executiv DVS Tulcea: ”Este vorba despre un centru de colectare din județul Tulcea, în localitatea Baia, unde medicul de fermă a constatat o stare de apatie a animalelor. Au fost făcute o serie de analize în urma cărora s-a constat că există virusul pestei micilor rumegătoare. Este o boală infecto-contagioasă care produce morbiditate și mortalitate ridicată, cu semne stricte pe zona respiratorie. Urmează să facem o anchetă epidemiologică după ce stingem focarul acolo și vom stabili modalitatea pătrunderii virusului în această fermă.

Reporter: Ar putea fi adus (virusul) și de păsări sălbatice?

Mitică Tuchilă, director executiv DVS Tulcea: ”Este posibil, mai ales că pesta micilor rumegătoare a fost semnalată în Bulgaria, în câteva ferme de creștere a ovinelor, dar și în Grecia, chiar ieri am fost notificați de către ANSVSA, cu numeroase focare la capre și la iezi”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-a decis sacrificarea celor peste 49.000 de oi din fermă și îngroparea lor și au fost luate măsuri pentru a preveni extinderea bolii.

”Este primul focar depistat în România și urmează să-l stingem în cursul zilelor următoare, după care vom face dezinfecții riguroase, vom recolta probe, vom introduce animale santinelă să vedem dacă se îmbolnăvesc, după care, după 21 de zile de la ultima dezinfecție se poate repopula ferma. Noi am instituit o zonă de protecție de 3 kilometri în jurul focarului și o zonă de supraveghere de 10 kilometri, în care am instituit unele restricții privind circulația animalelor, pășunatul acestora”, a mai spus directorul executiv al DSV Tulcea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fermele de oi și capre din Tulcea din apropierea focarului de pestă nu mai pot exporta animale în perioada următoare.

”Centrelor de colectare pe raza de supraveghere li s-a interzis exportul, vom lua probe din fiecare fermă, din fiecare centru de colectare, inclusiv verificări în trafic cu IPJ, cu jandarmii pentru a depista transporturile de animale fără documente și transporturile clandestine de animale care ar putea vehicula virusul dintr-o parte în alta”, a precizat Mitică Tuchilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă care se transmite, în principal, prin contact direct, dar care nu afectează omul.

Specialiștii spun că refrigerarea şi congelarea nu distrug virusul care provoacă boala.

Autoritatea Națională Sanitară și Veterinară a notificat județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați și Călărași, precum și Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală cu privire la apariția acestui focar.

Potrivit ANSVSA, în prezent sunt confirmate mai multe focare de pesta micilor rumegătoare în exploataţii mixte de capre şi oi din regiunea Thessalia din Grecia.

(Foto: Facebook Ministerul Agriculturii)