Primul caz de infectare cu virusul HMPV – o femeie de 67 de ani din județul Bihor. Aceasta este internată la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea. Protocolul medical pentru astfel de cazuri este similar cazurilor de COVID: a început o anchetă epidemiologică pentru a se stabili cum s-a îmbolnăvit femeia, anunță Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Pacienta are comorbidităţi. Debutul bolii a fost pe 26 decembrie, iar diagnosticul de infectare cu meta pneumo virusul uman a fost confirmată de Institutul Cantacuzino din București. Pacienta este internată în stare stabilă şi este izolată.
Șefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă spune că virusul respirator care se răspândeşte în nordul Chinei este periculos la copii, la persoane vârstnice şi la cei care au boli cronice.
Publicația Bihoreanul, care îl citează pe medicul şef al DSP Bihor, doctorul Călin Sonea, scrie că femeia nu a călătorit în afara ţării.
Mai multe vaccinuri sunt în curs de dezvoltare
Virusul a fost identificat pentru prima dată în 2001. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare.
Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia COVID-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut.
Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave și este nevoie de spitalizare.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Pensiile vor fi distribuite începând cu 10 ianuarie prin Poșta Română | AUDIO