Confidenţialitate

Primul caz confirmat de transmitere a bolii COVID-19 de la pisică la om. Cronologia evenimentelor

Un medic veterinar din Thailanda, o femeie în vârstă de 32 de ani, a fost diagnosticată cu COVID-19 după ce o pisică a strănutat în fața ei. Studiul genetic al specialiștilor în medicină a indicat că SARS-CoV-2 s-a transmis de la stăpân la pisică, iar mai apoi de la pisică la medicul veterinar.

Specialiștii în sănătate au suspectat despre COVID-19, cauzat de infecția cu virusul SARS-CoV-2, că este o boală zoonotică din cauza faptului că primul caz confirmat în lume ar fi avut legătură cu piața de fructe de mare din Wuhan. În plus, mai multe țări din America, Africa, Europa și Asia au raportat apariția bolii COVID-19 la mai multe specii de animale, printre care nurci, pisici, câini, lei și tigri. Cu toate acestea, cele mai multe dintre infecții au provenit de la om și s-au transmis mai apoi la animale, fenomen pe care specialiștii l-au denumit zoonoză inversă.

Cele mai multe dintre cazuri de zoonoză inversă au fost raportate la pisicile domestice, iar un raport recent arăta că virusul SARS-CoV-2 s-ar putea transmite de la animal la om, după ce a fost analizat un caz în cadrul unei ferme de nurci din Țările de Jos.

Oamenii de știință au publicat în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases un raport despre primul caz de transmitere a infecției SARS-CoV-2 de la pisică la om.

Primul caz de transmitere a coronavirusului de la pisică la om: Analiză și cercetare

În perioada iulie – septembrie 2021, virusul SARS-CoV-2 suferea mutații, făcând tranziția de la varianta Alpha la varianta Delta.

Pe 15 august 2021, în Songkhla, o femeie în vârstă de 32 de ani, medic veterinar, care locuia singură într-un dormitor dintr-un campus, a mers la Spitalul Universitar Prince of Songkhla, din regiunea Hatyai, pentru un test COVID din cauza simptomelor pe care le prezenta: febră, scurgeri nazale și tuse productivă. Simptomele au durat 2 zile.

La momentul vizitei, femeia era totuși în stare bună de sănătate, spun medicii. Rezultatele analizelor nu au arătat nimic suspect, deși femeia își făcuse chiar și o radiografie la piept.

Înainte de aceste simptome, femeia nu a avut niciun eveniment medical care să indice o boală anume.

Când a fost întrebată despre vizitele și activitățile recente, aceasta a spus că înainte cu 5 zile, împreună cu alți doi medici veterinari, au examinat o pisică despre care știau că ar fi în grija a doi bărbați.

Medicii au denumit pacienții pentru o mai bună identificare în studiul de caz

  • Femeia în vârstă de 32 de ani, medic veterinar a fost denumită de speciliaști drept Pacientul A.
  • Ceilalți doi medici veterinari au fost denumiți Pacientul E, respectiv Pacientul F.
  • Persoanele care dețineau pisica examinată au fost denumite Pacientul B, respectiv Pacientul C.

Cursul evenimentelor detaliat

Pacientul B și Pacientul C, un bărbat în vârstă de 32 de ani și un altul în vârstă de 64, tată și fiu, erau din Bangkok, capitala Thailandei. Au fost confirmați pozitiv la testul RT-PCR COVID-19 și au fost transferați la Spitalul Universitar Prince of Songkhla pentru că nu mai erau paturi disponibile în spitalele din Bangkok.

Pacienții B și C au fost transportați cu o ambulanță, împreună cu pisica lor, timp de 20 de ore, pe o distanță de 900 de kilometri. Acest lucru se întâmpla pe 8 august 2021.

Când au ajuns la spital, pacienții au fost izolați imediat. Pisica, ce a dormit în aceleași paturi în care au dormit cei doi bărbați, a fost trimisă la veterinar și a fost examinată pe 10 august 2021 de Pacientul A – femeia de 32 de ani, medic veterinar. Verdictul medical în cazul pisicii: stare clinică normală.

Pisica a strănutat în fața Pacientului A

Totuși, Pacientul A a prelevat probe nazale și rectale de la pisică în timp ce Pacientul E și Pacientul F – colegii veterinari ai femeii – au ținut animalul. În timpul prelevării probelor nazale, pisica a strănutat în fața Pacientului A – femeia de 32 de ani.

Toți cei trei medici veterinari purtau mănuși chirurgicale și măști de protecție de tip N95, fără a purta însă ochelari de protecție. Întregul control a durat aproximativ 10 minute.

Rezultatul testului COVID-19 pentru pisică și Pacientul A, pozitiv

Trei zile mai târziu, Pacientul A – femeia de 32 de ani – a început să aibă simptome, însă nu a mers la medic imediat pentru control. Pe 15 august, când au venit rezultatele testelor RT-PCR pentru pisică, rezultatul era pozitiv.

În urma analizelor de COVID pe care le-a făcut și Pacientul A, aceasta a fost declarată și ea pozitivă la infecția cu SARS-CoV-2.

Pacienții A, B și C, dar și pisica, au fost internați în spital, în izolare.

Pacienții E și F, colegii Pacientului A – medic veterinar – negativi la testul COVID-19

Când au venit rezultatele testelor COVID RT-PCR pentru Pacienții E și F – medicii veterinari, colegii femeii de 32 de ani – au avut rezultat negativ la COVID.

Niciun contact apropiat al Pacientului A nu a fost diagnosticat ulterior cu coronavirus.

Au fost investigate 30 de persoane care au intrat în contact cu Pacientul A – personalul cabinetului veterinar, iar în urma testării tuturor a mai fost diagnosticată o persoană cu COVID-19. Acesta era un veterinar care lucra în Departamentul Animale Mari – a fost denumit de cercetători Pacientul G.

Pacientul G a avut febră cu o zi înainte ca pisica să ajungă în clinică și a fost testat pozitiv pe 13 august 2021. Totuși, acesta nu a fost contact direct cu Pacienții A, E sau F – femeia de 32 de ani și colegii săi.

Cronologia evenimentelor în cazul primei pisici care a transmis covid la om

Sursa foto: Emerging Infectious Diseases

Concluzii

„Secvențele identice ale genomului SARS-CoV-2 obținute de la pacientul A și secvențele obținute de la pisica și a celor 2 proprietari ai acesteia, împreună cu suprapunerea temporală a infecțiilor la animale și la om, au indicat faptul că infecțiile lor au fost legate din punct de vedere epidemiologic.

Deoarece pacienta A nu avusese întâlniri anterioare cu pacienții B sau C, probabil că a dobândit SARS-CoV-2 de la pisică atunci când aceasta i-a strănutat în față.

Secvențele genomului erau distincte de cele ale pacientului G și de alte secvențe care circulau în aceeași provincie, iar prin utilizarea unei formule medicale speccifice, am putut exclude transmiterea externă.

Varianta Alpha a fost larg răspândită până la sfârșitul lunii iulie 2021 în provincia Songkhla. Pe de altă parte, în Bangkok, varianta Delta a fost larg răspândită de la începutul lunii iulie 2021.

Lanțul de transmitere a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în acest grup a început probabil în Bangkok. Se știe că pisicile sunt susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2, în special în timpul interacțiunilor apropiate cu oamenii cu infecții simptomatice cu SARS-CoV-2.

Deoarece pisicile infectate au perioade de incubație și de infectare relativ scurte, această pisică probabil că a dobândit infecția cu SARS-CoV-2 nu mai mult de o săptămână înainte de a transmite boala pacientului A”, au explicat specialiștii în sănătate în raportul publicat în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases.

Specialiștii în medicină au realizat cronologia evenimentelor

  • 4 august 2021: Pacientul B și Pacientul C au început să aibă simptome de COVID
  • 8 august 2021:
    • Pacienții B și C au călătorit din Bangkok la Spitalul din Songkhla cu pisica lor.
    • Pacienții B și C u fost internați în spital și au trimis pisica la veterinar.
  • 10 august 2021:
    • Pacienții A, E și F au examinat pisica și au prelevat probe pentru analizele acesteia.
    • Pisica a fost confirmată pozotiv la COVID-19 și a fost internată cu Pacienții B și C.
  • 13 august 2021:
    • Pacientul A a început să aibă simptome de febră, scurgeri nazale și tuse productivă.
    • Pacientul G a fost testat și confirmat pozitiv la COVID-19, însă acesta nu era un contact direct al Pacientului A.
  • 15 august 2021:
    • Pacientul A a fost testat și confirmat poztiv la COVID-19.
    • Pacienții E și F au fost testați pentru COVID, însă rezultatele au fost negative.
  • 24 august 2021: Pacienții E și F au fost testați din nou, iar rezultatul a fost din nou pozitiv.
  • 29 august 2021: Pacienții A și C au fost externați și au intrat în carantină acasă pentru 28 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România se va confrunta cu o creștere a numărului de îmbolnăviri COVID din toamnă. Cherecheș: „Vor fi cazuri ușoare sau moderate” | AUDIO