Confidenţialitate

Primele transporturi de cereale din Ucraina au ajuns la Constanța

Exportul cerealelor din Ucraina prin portul Constanța începe să prindă contur. În urma blocării porturilor ucrainiene de la Marea Neagră din cauza invaziei ruse, autoritățile de la Kiev au obținut sprijinul României pentru a permite tranzitul produselor agricole spre țările de destinație.

La scurt timp după discuțiile româno ucrainene in privința exporturilor, au apărut rezultate. Pentru mărfurile din Ucraina, vor fi folosite toate capacitățile de transport, rutiere, feroviare și navale, a declarat, pentru Europa Fm, ministrul Sorin Grindeanu: „Exportul Ucrainei, parte din el poate fi făcut inclusiv prin portul Constanța. Aici nu mă refer doar la ministerul agriculturii din Ucraina”.

Primele transporturi de cereale din Ucraina au ajuns la Constanța la sfârșitul săptămânii trecute – transmite corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu.

„Au început să sosească în portul Constanța cereale dinspre Ucraina. Marfa sosește încărcată pe barje și trenuri. Sunt trei operatori portuari care, per total, au o cantitate, în jur de 47-50.000 de tone”, a confirmat directorul portului Constanța Florin Goidea.

Cerealele, grâu sau porumb, sunt depozitate pentru scurt timp la Constanța. Trebuie să ajungă la beneficiarii externi, spune ofițerul de marină, Ovidiu Cupșa:
„Cele care sunt destinate Europei pleacă pe trenuri și pe barje fluviale. Dar cele care sunt destinate țărilor din afara Europei pleacă pe navele maritime”.

Deocamdată, cantitatea de cereale din Ucraina nu este semnificativă. Și, potrivit lui Florin Goidea, discuțiile intre guvernele român și ucrainean continuă.

„Se depun eforturi pentru a se crea coridoare de transport pentru aducerea cerealelor din Ucraina și exportarea lor prin portul Constanța”.

Până la începerea războiului, Ucraina își expedia cerealele prin porturile Odesa si Mariupol. Se exportau peste cinci milioane de tone, în fiecare lună.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.