Confidenţialitate

Primele sancțiuni în cazul incendiului de la Constanța

Primele sancțiuni la Constanța, în cazul incendiului în care o femeie și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul 6.

Trei ofițeri din conducerea ISU Constanța sunt cercetați disciplinar și patru subofițeri vor fi sancționați în urmă intervenției la incendiu.

Sancțiuni vor primi și lucrătorii dispeceratelor, care în acea zi au gestionat defectuos apelurile de urgență.

ISU Constanța se confruntă în acest moment cu un mare deficit de încredere în fața opiniei publice, potrivit autorităților. Ancheta preliminară efectuată de IGSU arată negru pe alb că raportul asupra timpilor de intervenție la incendiu a cuprins date nereale.

Prefectul de Constanța, Silviu Coșa:

„Anchetă preliminară nu a precizat dacă această comunicare eronată a fost o eroare datorată unei slabe pregătiri sau unei tratări superficiale a fenomenului, sau a fost o minciună voluntară și conștientă”. 

Erorile profesionale, intârzierea alertării autoscării cu care femeia poate că ar fi fost salvată sunt factorii care au dus la deznodământul tragic, susțin anchetatorii.

De aceea, IGSU  a dispus cercetarea disciplinară a trei ofițeri din conducere pentru săvîrșirea unor fapte grave care impun sancțiuni mai aspre. Alți patru subofițeri vor fi sancţionaţi disciplinar. Iar potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Constanța, Ana Maria Stoica, s-a dispus reinstruirea tuturor pompierilor:

„Și personalul operativ din subunități va fi instruit cu privire la procedurile operaționale în domeniul situațiilor de urgență. 800 de oameni”. 

De la 1 martie, IGSU va trimite la Constanța și un ofițer de la ISU București, împuternicit pe funcția de prim-adjunct al inspectorului șef, adus și el pe 4 februarie de la Botoșani.