Primele inspecţii făcute de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică „întăresc suspiciunile de sabotaj”. Parchetul suedez a anunțat că a fost vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”. Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că, cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești.
Autoritățile au investigat patru scurgeri din gazoductele rusești, descoperite săptămâna trecută. „Au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 și 2, în zona economică suedeză, care au dus la pagube însemnate ale conductelor de gaz”, a anunțat Parchetul suedez într-un comunicat.
Mats Ljungqvist, procurorul special însărcinat cu ancheta, a adaugat că „inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj”.
De la fața locului au fost ridicate probe care vor fi analizate, restricțiile din zonă au fost ridicate, în timp ce ancheta continuă și va stabili „dacă cineva poate fi suspectat și ulterior urmărit penal”.
Serviciul suedez de informaţii a preluat conducerea anchetei şi se află în legătură cu procurorul special şi diverse alte autorităţi.
„Cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești; de altfel, propunerea rusă de acum câteva zile, care sugerează că dacă deschidem Nord Stream 2, gazul va curge, nu face decât să confirme această teză”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki. Și alte țări au denunțat un act de sabotaj.
Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a sugerat că în spatele acţiunii s-ar afla Occidentul, condus de Statele Unite.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat chiar că Washingtonul ar avea de câştigat din întreruperea conductelor care transporta gaz rusesc în Europa.
În condițiile în care Rusia nu a fost invitată să participe, un purtător de cuvânt al Kremlinului a susținut că ancheta derulată de Suedia nu este obiectivă.
Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.
Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. Scurgerile de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1 și mai continuă la nivel mult redus în cazul Nord Stream 2, anunţă Paza de Coastă suedeză.
Foto: Colaj video Twitter