Două fregate și un submarin turcești au intrat în Marea Neagră după stabilirea coridoarelor pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene. Echipajele Ankarei vor escorta navele cu grâne.
Turcia și Organizația Națiunilor Unite au mediat un acord între Ucraina și Rusia în urmă cu o săptămână, pentru a tempera criză alimentară mondială care expune la foamete milioane de persoane.
Planul este ca exporturile de cereale să ajungă cinci milioane de tone pe lună, la niveluri dinainte de începerea războiului în Ucraina.
Amintim, la finalul săptămânii trecute, Ucraina și Rusia au semnat un acord, susținut de ONU, pentru a debloca exportul a milioane de tone de cereale aflate în porturile de la Marea Neagră.
Ceremonia de semnare a avut loc la Palatul Dolmabahçe din Istanbul cu participarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres și președintele Turciei – care a jucat un rol cheie pe parcursul negocierilor.
Se va evita, astfel, o criză alimentară globală. O criză pe care Rusia spune că nu a provocat-o.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat la începutul acestei săptămâni într-o ofensivă diplomatică în Egipt, susținea că națiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancțiunilor asupra securității alimentare globale.
Într-un discurs ținut în fața ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, șeful diplomației de la Moscova a acuzat națiunile occidentale că încearcă să își impună dominația asupra altora.
„Agresivitatea națiunilor occidentale în aplicarea de sancțiuni contra Rusiei arată că nu este este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”, a susținut atunci Serghei Lavrov.
Foto: Shutterstock