În București, au fost confirmate primele cazuri de îmbolnăvire cu gripă și COVID simultan. Această dublă infecție este numită „flurona” și poate avea simptome puternice. Pentru că pot apărea complicații, este nevoie de internare pentru tratamentul adecvat, spun medicii.
Cazurile de dublă infectare, COVID și gripă, erau anunțate din timpul pandemiei la paciente în vârstă din Asia, care se simțeau rău, tușeau și aveau dureri în gât, până la primele cazuri confirmate în Israel.
În România, câteva astfel de cazuri, de pacienți cu dublă infectare, cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2, au confirmat medicii de la Institutul Matei Balș. Se numește flurona de la „flu”, termenul din engleză pentru gripă și „rona”, de la coronavirus.
La Matei Balș, cei afectați au fost copii, cazuri ușoare.
Cum numărul de cazuri de gripă este foarte ridicat, suprapuse peste cazurile de COVID, e de așteptat ca și numărul de infectări cu Flurona să crească, estimează specialiștii.
În privința simptomelor, sunt cele de gripă, stare brusc modificată, dureri intense (articulare, muscular și dureri) și probleme digestive, la care se adaugă cele de COVID.
Riscul este cu mult sporit în cazul dublei infectări, pentru că evoluția poate fi imprevizibilă, mai ales în rândul persoanelor trecute de 65 de ani și cu boli cornice, dar și în cazul copiilor sub 5 ani.
Când dubla infectare se confirmă, va fi nevoie de un control la medic și, posibil, tratament în spital pentru ambele infecții, gripă și COVID, respectiv două antivirale.
Spre exemplu, în urmă cu un an, Israelul anunța primul caz cunoscut al unei persoane dublu-infectate. Pacienta era o femeie însărcinată nevaccinată pentru COVID-19, în vârstă de 30 de ani.
Potrivit CNN, a fost tratată cu o combinație de medicamente pentru coronavirus și gripă și a fost externată în stare generală bună.
Sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun
Citește și: Kraken, o subvariantă a Omicron, se răspândește mai rapid față de tulpinile dominante în prezent, anunță OMS