Confidenţialitate

Primele calcule ale BNR | „Taxa pe lăcomie” riscă să ducă în pierdere toate băncile până în 2020

Așa-numita taxă pe lăcomie va stroarce băncile de profit în următorii doi ani. Iar minusul – dacă băncile întră în cădere – va trebui acoperit de la bugfetul de stat, avertizează experții Băncii Naționale.

Într-o scrisoare a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, adresată ministrului  Finențelor, Eugen Teodorovici, și publicată de Hotnews, se arată că ordonanța 114/2018 va face ca sectorul bancar să devină neprofitabil începând chiar din acest an. În cel mai optimist scenariu, doar patru bănci ar rămâne părofitabile în 2019 și numai două până la finalul lui 2020. În varianta pesimistă, toate băncile ar intra în pierdere.

Guvernul ar trebui să ia în calcul și costul pe care l-ar avea de cplătit pentru salvarea băncilor, se arată în scrisoare –  peste 700 de milioane de lei în 2019 și 1,8 miliarde de lei în 2020.

Consultantul de strategie laBanca Națională Adrian Vasilescu a explicat la Europa FM de ce statul riscă să ajungă în situația de a plăti de la buget pentru salvarea băncilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia lui Adrian Vasilescu premisa de la care a pornit Guvernul în taxarea băncilor este una greșită. Mai exact nivelul ROBOR nu poate fi luat în calcul drept criteriu de impozitare, spune consultantul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, experții BNR se așteaptă la crreșterea costurilor de finanțare atât pentru stat cât și pentru sectorul privat.

Ceea ce Guvernul a numit taxă pe lăcomie prin impozitarea activelor bancare, începând cu acest an, dacă se depășește ROBOR depășește 2% an ar urma să aducă la buget 3 miliarde și jumătate de lei.