Primarul Timișoarei acuză o posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice în instituția pe care o conduce.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat că a descoperit un sistem de fraudare premeditat care s-ar fi desfășurat pe parcursul mai multor ani, acuzând inclusiv conducerea serviciului resurse umane.
Edilul șef vorbește și de o posibilă șpagă în acest caz fără însă a veni cu dovezi concrete.
Edilul Timișoarei spune că descoperirea a fost făcută cu ajutorul indirect al procurorilor DNA care au cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat al Primariei.
Dominic Fritz face un adevarat rechizitoriu vorbind de infracțiuni de fals în înscrisuri oficiale, fals sub semnatură privată, uz de fals, trafic de influență, cumparare de influență, abuz în serviciu, uzurparea funcției și asta înainte ca procurorii DNA să fi început cercetarile în acest caz.
Primarul Fritz afirmă că cel puțin 6 actuali și foști funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice în anii 2018 și 2019 prin aceea că probele lor scrise ar fi fost elaborate de aceeași persoană.
Ba mai mult, ar fi fost găsite lucrări semnate de un alt funcționar care a susținut două concursuri pentru posturi diferite, în ani diferiți iar în cazul acestuia, caracterele scrisului sunt diferite de la o lucrare la alta.
Metoda de fraudare, potrivit reprezentanților primariei, era una banală. Candidații dădeau anumite răspunsuri pe lucrări iar peste noapte, spune conducerea primariei, angajații de la resurse umane ar fi rescris lucrările cu răspusurile corecte.
Primarul Timișoarei încearcă să justifice în acest fel rezistența sindicatului față de modificarea organigramei, care a fost contestată în instanță, judecatorii stabilind că modul în care a fost elaborata de către conducerea primariei este ilegal. Exista însa suspiciuni și în ceea ce privește alegerea de catre actuala adiminstratie Fritz a city managerului Timisoarei si a arhitectului sef.
Dan Turcu