Spre deosebire de alți edili ai marilor municipii, primarul Constanței, Vergil Chițac, nu are cu ce să se laude la doi ani de la preluarea mandatului. El admite chiar că orașul este aproape în faliment din cauza crizei energetice care îl obligă să aloce sume uriașe din buget pentru subvenționarea gigacaloriei. De aceea a fost nevoit, susține primarul, să renunțe la multe proiecte importante pentru oraș.
Constanța poate fi numit la această oră orașul șantierelor neterminate. Deși toate proiectele de modernizare a bulevardelor trebuie finalizate în 2023, există riscul ca termenele să fie depășite. Și asta inseamnă alți bani de la bugetul local, recunoaște primarul Vergil Chițac:
„Dacă am fi o societate comercială, am intra în faliment pentru că cheltuielile de funcționare sunt mai mari decât veniturile proprii”.
În ultimii doi ani, nu s-a putut vedea vreo schimbare în bine a Constanței. Administratorul public, Felicia Ovanezian, admite, de altfel, că primăria este încă la nivelul la care trebuie să acopere nevoile primare ale orașului, curățenie, spații verzi:
„Vreau până una alta să fie curat, să fie înverzit, vreau să plantăm. După aia vreau să începem să fim atenți la arhitectură, la urbanism. Nu aveți un model? Oradea? Noi nu avem construcțiile din Oradea. Încă se construiește haotic pentru că au supraviețuit PUZ-urile din administrațiile anterioare”.
O mare nemulțumire a primarului Vergil Chițac este că nu a reușit să atragă investitori la Constanța. Acum, cu atât mai puțin:
„Pe perioada de criză e greu să gândești în termeni de investiții. Mă interesează un investitor strategic. De aia aș fi vrut să fac parcul industrial. Asta s-a făcut în Oradea, s-a făcut în Cluj, în Alba”.
La ultima rectificare bugetară, consilierii locali municipali au tăiat sume importante pentru proiectele Constanței. Numai necesarul pentru subvenționarea căldurii este de 200 milioane de lei, a justificat primarul Vergil Chițac.