Senatorii au respins miercuri cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Statului aleşilor locali, document retrimis în parlament de preşedintele Klaus Iohannis.
În aceste condiţii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni pot să rămână în funcţiile deţinute în cazul în care sunt condamnați la închisoare cu suspendare. Potrivit legii, mandatul încetează doar atunci când aleșii locali sunt condamnați definitiv la închisoare cu executare.
Senatul a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu 82 de voturi “pentru”, 2 abţineri şi 27 de voturi “împotrivă” și au menținut varianta inițială a legii, prin care aleșii locali condamnați definitiv cu suspendare își vor păstra funcțiile.
În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis a precizat că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau preşedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, cu suspendare, plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local. Şeful statului mai spunea că o astfel de lege “ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficientă cadrului legislativ în materie de integritate”.
Liberalii au criticat decizia Senatului.
”Chiar dacă acest proiect de lege trece, vor rămâne prin alte acte normative speciale sancţiuni de încetare a mandatului, chiar prin hotărâri judecătoreşti. Ni se propune să votăm o maculatură”, a spus senatorul PNL Dină Marinică.
”Noi suntem datori să pledăm pentru principii. Noi vorbim de o condamnare a unui demnitar şi condamnarea în sine atrage pierderea credibilităţii”, a precizat şi senatorul Marian Paşcan.
”Dacă vă pasă de ţara noastră, vă rog să nu admiteţi o asemenea formulă pentru că, dacă citiţi care au fost comentariile în presa internaţională despre alegerile din România, veţi vedea că singurele precizări au fost la aleşii condamnaţi, la cei care au fost aleşi din arest. Ăsta este adevărul. Asta este România. Dacă dăm girul unei asemenea situaţii, nu facem decât mai mult rău”, a spus și senatorul PNL Vlad Popa.
La alegerile locale din 5 iunie au fost aleși în funcțiile de primar sau consilier local ori județean mai multe persoane condamnate definitiv la închisoare cu executare. Cel mai cunoscut caz este al lui Mircia Muntean, ales primar în Deva, deși este condamnat cu suspendare.