Confidenţialitate

Primăria Sectorului 3 a plătit 6,6 milioane de lei caselor de avocatură deși are consilieri juridici

Primăria Sectorului 3 a fost reprezentată în procese de mai multe case de avocatură, care au tăiat facturi de 6,6 milioane de lei, deși Primăria are 14 consilieri juridici. Pentru serviciile de reprezentare nu au fost organizate licitații publice, ci au fost atribuite după criteriul “cel mai bun raport calitate – preţ”.

Primul contract, în valoare de 3.580.000 de lei fără TVA, a fost oferit caselor de avocatură Murar & Asociaţii, Asocierea Niculescu – Gorpin M . Raluca Andreea – Gaspar Paula Loredana – C.A. Dumitrache – Chironda Oxana, Asocierea Firon Bar – Nir – Covaliu Mihai Ştefan, Petroşel Dragomir şi Asociaţii, Zamfirescu Racoţi and Partners, Asocierea Diana Gorun – Mindroc Cătălin, Pană Cosmin Răzvan şi Asocierea Mihu Pangratie şi Gozia.

Cel de-al doilea a costat 1.074.000 de lei fără TVA și a fost atribuit pentru “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic” avocaților Asocierea Niculescu – Gorpin Raluca Andreea – Gaspar Paula Loredana, Dumitrache – Chironda Oxana, SCPA Ceparu şi Irimia, Asocierea Dragomir şi Asociaţii şi Petroşel Dragomir şi Asociaţii, Asocierea Mihu Pangratie şi Gozia, SCA Leaua şi Asociaţii, SCA Zamfirescu Racoţi and Partners.

Pentru al treilea lot a fost contractat pentru 1.969.000 de lei fără TVA, iar Primăria precizează că a făcut “o selecţie de oferte în conformitate cu normele procedurale interne nr. 1414/09.02.2015 aprobate de Primarul Sectorului 3”. Contractele au fost câștigate de aceleași case de avocatura ca în cazul primului lot.

Potrivit legii, pentru a reduce cheltuielile autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare”. Mai mult, legea prevede că pot fi contractate servicii juridice private, doar “în situaţii temeinic justificate”.

Legea a fost respectată

Casa de avocatură Murar și Asociații, una dintre numeroasele societăți de avocați care au participat la selecția de oferte pentru servicii juridice solicitate de Primaria Sectorului 3 arată într-o precizare remisă Europa FM  că participarea caselor de avocatură la aceasta selecție s-a facut respectând toate prevederile legale referitoare la astfel de proceduri.

Pe de altă parte, Murar și Asociații explică faptul că scopul încheierii acordurilor cadru este tocmai acela de a stabili condițiile care guvernează contractele de consultanță și sumele maxime ce ar putea fi platite, daca serviciile de asistentă juridică vor fi și prestate.

 Avocatul Cristian Murar spune că până în momentul de față societatea noastră nu a primit nicio solicitare din partea acestei instituții cu privire la prestarea vreunei activități juridice din cele menționate în cuprinsul Acordului-cadru aferent lotului 1 și implicit nici nu a încasat nicio sumă reprezentând contravaloarea unor astfel de servicii”

 Cât privește legalitatea contractării de servicii de asistență juridică de către Primărie, în condițiile in care aceasta are angajat personal juridic, avocatii spun că legea permite acest lucru în condițiile în care  serviciile de acest tip nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entități, fie din cauza complexitatii fie din cauza numărului prea mare de spețe.