Lovitură dură pentru Primăria Constanța. Garda de Mediu a amendat-o cu 100.000 de lei și, în același timp, a dispus inchiderea singurului depozit de deșeuri provenite din construcții și demolări. Cazul a intrat și în atenția Parchetului care a constatat că pe lângă moloz, în depozitul primăriei, situat în port, erau îngropate ilegal și deșeuri menajere, unele chiar periculoase.
Primăria Constanța avea încheiat cu administrația portuară, un protocol în baza căruia deșeurile din șantierele orașului erau depozitate pe un amplasament situat în port spre Agigea.
Erau câteva hectare cu gropi care urma să fie umplute doar cu moloz, tasate și transformate în platforme portuare.
Taxa percepută de primărie de la persoanele fizice și juridice era de 3 lei pe tona de moloz. Numai că regulile au fost încălcate. Au apărut probleme. Constănțenii se plângeau, mai ales vara, de mirosuri pestilențiale venite dinspre depozitul din port.
A intrat pe fir Parchetul. Împreună cu Garda de Mediu și polițiștii de frontieră procurorii au inceput verificări și au constatat „nereguli grave”.
Au descoperit că umplerea a gropilor s-a făcut cu deșeuri inerte, amestecate cu deșeuri menajere si reciclabile, unele chiar periculoase. Îngropate și acoperite cu pământ.
Garda de Mediu a amendat primăria Constanța cu 100.000 de lei și a inchis, marți, depozitul din port. Parchetul a deschis dosar penal pentru îngroparea ilegală a deșeurilor, identificarea și tragerea la răspundere a vinovaților.
Iar ultima lovitură vine din Port. Directorul Adminstrației portuare a reziliat protocolul cu primăria Constanța.
Primarul Constanței, Vergil Chițac, ne-a declarat că va contesta și amenda și măsurile impuse Garda de Mediu.
Constanța este plină de șantiere în lucru, începute prin proiecte europene. Primăria caută soluții pentru depozitarea deșeurilor inerte, dar până acum a găsit oferte de 10 ori mai scumpe decât depozitarea în port.