Primăria Capitalei anunţă că va contina testarea bucureştenilor pentru noul coronavirus, cei înscrişi urmând să fie înştiinţaţi la ce unitate medicală să se prezinte.
Edilul general reclamă faptul că Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au blocat efectuarea procedurilor pe Arena Națională.
Gabriela Firea a transmis, miercuri, că va depune plângere penală împotriva celor două instituții.
Potrivit unui comunicat, Primăria a identificat posibilitatea de a amenaja pentru testare spaţiul de la Arena Naţională, un spaţiu foarte generos, şi a informat Ministerul Sănătăţii şi DSP. În urmă cu două săptămâni, s-a prezentat o echipă DSP în vederea avizării, echipă care avea inclusiv medici epidemiologi şi care s-a declarat foarte mulţumită, afirmând că urmează să elibereze avizul temporar.
“Acest aviz nu a mai venit, deşi ASSMB a sunat la DSP Bucureşti în fiecare dimineaţă, timp de două săptămâni. Brusc, ieri, această instituţie condusă de fina Ministrului Educatiei din partea PNL, Monica Anisie, şi-a amintit de noi şi a venit o altă echipă a DSP pentru a ne anunţa că trebuie să încetăm activitatea, ne-au zis că de la Ministerul Sănătăţii li s-a spus că ar exista un Ordin de Ministru. În loc de acuzaţii absolut nefondate şi calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să emită norme pentru testările Covid”, a acuzat Gabriela Firea.
Potrivit acesteia, în prezent, fiecare oraş face cum consideră, preia din practia internaţională şi aplică local în funcţie de ce spaţii deţine, în lipsa unor reglementări naţionale unitare.
“Acestea sunt motivele pentru care vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP şi a Ministerului Sănătăţii, pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Îi asigur pe bucureşteni că testările continuă, îl vom anunţa pe fiecare dintre cei înscrişi la ce unitate medicală va fi programat”, a adăugat Gabriela Firea.
Primăria Capitalei susține că testarea va arăta gradul de contaminare a populaţiei din Bucureşti, circulaţia virusului şi procentul de imunizare pe cale naturală a bucureştenilor.
“Aceste date sunt vitale pentru a stabili măsurile următoare, pentru că toate ţările şi-au repornit economia, dar noi se pare că încă suntem într-un soi de aşteptare care nu ne avantajează. Este un proiect preluat din practica ţărilor civilizate şi care au luptat real cu noul virus. În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spaţii temporare de tip container, corturi. Pentru testarea care vizează identificarea de anticorpi Covid, noi am propus alte spaţii – iniţial cabinetele socio-medicale de la sectoare, dar nu au fost acceptate. Am propus apoi cabinetele şcolare, dar directorii unităţilor de învăţământ au primit ameninţări de la Ministerul Educaţiei, că vor fi demişi dacă acceptă acest lucru, deşi totul era gândit astfel încât să fie circuite separate faţă de alte activităţi din şcoli, pentru a nu pune în pericol celelalte persoane prezente. Aşadar, încă de la început am avut piedici”, a conchis Gabriela Firea.