Pe 24 februarie 2022, întreaga lume se trezea într-un război. În acea dimineață, Rusia invadase Ucraina, după cum avea să transmită, în regim de breaking news, întreaga presă internațională. Europa FM vă prezintă principalele titluri care apăreau pe cele mai importante site-uri de știri de pe mapamond.
24 februarie 2022, cu puțin timp înainte de ora 05:00.
Vladimir Putin susține o declarație în direct la televiziunea națională rusă, în care, invocând că vine în ajutorul autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, declanșează invazia în Ucraina.
La scurt timp informația este preluată și de site-urile străine internaționale.
„Pacea în Europa, întreruptă de invazia Rusiei în Ucraina”, titra CNN pe prima pagină a site-ului, în dimineața zilei de 24 februarie. Din Kiev, un corespondent transmitea că în capitala Ucrainei răsună alarmele.
Câteva ore mai târziu, pe site-ul CNN apărea o hartă cu atacurile rușilor asupra Ucrainei din dimineața zilei de 24 februarie 2022.
Foto: Captură CNN.com
„Rusia a lansat un atac militar fără precedent la adresa Ucrainei, terestru, maritim și aerian, care a provocat moartea a zeci de persoane până acum, declanșând susținerea Occidentului față de Ucraina și condamnarea Kremlinului”, notau jurnaliștii CNN în prima zi a războiului de 1 an.
Citește și: Primele ore ale războiului din Ucraina: Lumea, așa cum o știau ucrainenii, a dispărut într-o noapte | VIDEO
„Rusia a invadat Ucraina: ce știm până acum”, deschideau cei de la The Guardian ziua de 24 februarie 2022.
La câteva minute după ce Vladimir Putin a încheiat săptămâni agonizante de speculația prin anunțarea unei „operațiuni militare speciale” în dimineața zilei de joi, explozii au fost auzite în apropiere de majoritatea orașelor ucrainene. Potrivit oficialilor ucraineni, valul inițial de atacuri pare să implice rachete, artilerie și atacuri aeriene, ce au lovit infrastructura, punctele de la graniță, inclusiv baze aeriene”, scriau jurnaliștii britanici în primele ore ale invaziei ruse.
Foto: captură TheGuardian.com
Jurnaliștii de la Financial Times au făcut noapte albă pe 24 februarie. Înainte ca Putin să anunțe invadarea Ucrainei, pe site-ul Financial Times au fost postate mai multe update-uri pe tema unui posibil război ce urma să aibă loc.
La 03.08, aceștia citau o declarație de-a lui Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, „care credea că Rusia va lansa „o agresiune majoră” în Ucraina, dar a adăugat că era totodată convins că există o cale de a evita criza.”
Două ore mai târziu lucurile au degenerat prin decizia lui Putin de a ordona trupelor să invadeze Ucraina, după cum nota și Financial Times:
Seria de update-uri continuă, printre ele aflându-se și informația că atacurile rușilor au vizat inclusiv capitala Ucrainei, Kiev, precum și alte orașe importante din țara vecină:
Foto: captură Financial Times
Citește și: Povestea jurnalistului Mircea Barbu despre cele 8 luni petrecute în Ucraina, în timpul războiului: „Nimic nu se compară cu suferința provocată de violența armelor” | AUDIO
„Forțele lui Putin atacă Ucraina”. Asta titra The New York Times în urmă cu un an, la începerea războiului din Ucraina.
„Guvernul ucrainean transmite că are de a face cu „un atac la scară mare din mai multe direcții”. Liderii lumii condamnă acțiunile lui Vladimir Putin”, scriau jurnaliști de la The New York Times.
Deutsche Welle deschidea site-ul în 24 februarie cu același anunț: „Rusia a lansat o invazie majoră asupra Ucrainei – pe măsură ce se întâmplă”.
„Forțele ucrainene se luptă cu trupele ruse pe fronturi multiple, inclusiv la periferia Kievului. Președintele SUA, Joe Bidden, a spus că Vladimir Putin „este agresorul” și că va suporta consecințele”, notau jurnaliștii germani.
Foto: captură dw.com
Citește și: Peste 15 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în țări ale UE de la începutul războiului până în prezent | VIDEO
„Conflict Ucraina: Forțele ruse atacă din 3 părți”, era scris pe pagina principala a site-ului BBC în dimineața zilei de 24 februarie 2022.
Jurnaliștii britanici scriau atunci că „forțele ruse au lansat un atac major în Ucraina, vizând cu rachete orașe și ținte militare”.
„Invazia terestră, aeriană și maritimă a început după o apariție la tv, în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca armata ucraineană să lase armele”, mai notau la acea vreme jurnaliștii din Marea Britanie.
Foto: captură BBC
Ulterior, timp de un, jurnaliști din toată lumea au avut grijă să transmită cele mai noi informații despre situația din Ucraina. Și, după cum arată situația actuală, vor mai continua să facă acest lucru o altă perioadă de timp.