Confidenţialitate

Prima pagină | 7 mai 2019

Jurnalul Naţional publică avertismentul unui specialist în fenomene meteo extreme. Bogdan Antonescu se declară oripilat de faptul că un șofer de autocar, cel răsturnat la Călărași,s-a dus chiar în direcția tornadei. În astfel de situații, spune el, pasagerii trebuie evacuați și, dacă sunt în câmp, trebuie să caute o zonă adăpostită, într-un șanț, dar departe de autocar și de alte potențiale pericole. Conform specialistului, locul în care va lovi o tornadă poate fi aflat cu precizie doar cu 15 minute înainte de producerea fenomenului.

Citând ultimele statistici ale Ministerului Justiţiei, Adevărul scrie că peste 16.000 de deţinuţi au fost eliberaţi pe baza legii recursului compensatoriu în cele 17 luni de la intrarea în vigoare a normei, arată ultimele statistici ale Ministerului Justiţiei. Concret, din 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, şi până în 15 martie 2019, au beneficiat de lege 16.217 deţinuţi. Dintre aceştia, 1.834 aveau condamnări pentru omor, 5.928 pentru furt şi tâlhărie, 762 pentru viol, 243 pentru trafic de persoane şi trafic de minori, iar 1.665 pentru conducere fără permis, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice ori alte substanţe, precum şi pentru alte infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit oficialilor, în ultimul an şi jumătate, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%.

România Liberă scrie despre noul indice al creditelor în lei. La prima vedere, lucrurile stau mai bine, pentru noii împrumutaţi în monedă naţională cu dobânda variabila, cât şi pentru cei ce decid să îşi refinanţeze creditele mai vechi. 2,36% este cu în jur de un punct procentual sub ultimul indice Robor la scadenţa de trei luni (3,34%), respective şase luni (3,37%), din ultima zi de tranzacţionare a trimestrului I al acestui an. Până acum, acesta era referinţă în funcţie de care băncile măreau sau micşorau dobânda variabilă la creditele în lei. Realitatea din piaţă este diferită de nişte simple calcule matematice, făcute pe hârtie. Pierderile la cost ale bancilor, din diferenţialul dintre IRCC pe trimestrul al IV-lea al anului 2018 şi realitatea inflaţionistă specifică din trimestrul I al acestui an, vor fi compensate prin mărirea marjei de către bănci, la credite, care se va transfera la clienţii noi, au spus pentru “România liberă” surse experte.

Potrivit Ziarului Financiar, fostele platforme industriale din Bucureşti, dar şi din marile oraşe au intrat din nou în atenţia dezvoltatorilor imobiliari, care vor să inves tească în dezvoltarea unor “minioraşe”.  Acccentul nu cade doar pe birouri sau rezidenţial, ci pe o multitudine de facilităţi, pentru a depinde cât mai puţin de infrastructura exterioară.

Gazeta Sporturilor a aflat cum va arăta cupa pe care o va primi campioana actualului sezon fotbalistic. Trofeul seamănă foarte mult cu cel decernat în Liga Campionilor. Roș-albaștrii sunt tot mai departe de titlu. CFR mai are nevoie de numai un punct în ultimele două etape, când joacă acasă împotriva Craiovei și în deplasare cu FCSB.