Confidenţialitate

Prima pagină | 6 august 2018

Potrivit Adevărul, cazul şoferului cu numere de înmatriculare anti-PSD se apropie de un final care s-ar putea dovedi unul nefericit pentru poliţiştii care au acţionat efectiv „în teren“ şi au ridicat plăcuţele maşinii înregistrate în Suedia. Inspectorul General al Poliţiei Române a dispus începerea unor verificări, la finalul cărora „vor fi luate măsurile legale care se impun şi vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa opiniei publice“, Ancheta internă a IGPR face referire la „modul eronat în care Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenţiei de la Viena din anul 1968“. Sindicaliştii din poliţie sunt de părere că un element-cheie în această afacere l-a reprezentat factorul politic. Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a declarat pentru „Adevărul“ că, deşi în opinia lui poliţiştii au acţionat legal şi în final au dat o soluţie cum scrie la carte, în această speţă a contat foarte mult implicarea politică. „În astfel de situaţii sensibile, fiecare partid politic aflat la putere în ultimii 28 de ani a încercat să ne folosească“, spune sindicalistul. Preşedintele SNPPC susţine că responsabil în această afacere este chiar ministrul Afacerilor Interne. „Dacă ministrul Carmen Dan analiza cazul cu acurateţe, găsea, cu siguranţă, alte soluţii mai elegante la îndemână“, sindicalistul Dumitru Coarnă. Acesta susţine că, în eventualitatea în care poliţiştii care au acţionat în stradă vor fi sancţionaţi după ancheta internă care este în curs, cu siguranţă că nu va sta cu mâinile în sân. „Eu sper să nu fie sancţionaţi. Dar, dacă apare un Acar Păun în acest caz, eu, ca preşedintele al sindicatului, mă voi pune la dispoziţia lor personal şi cu avocaţi“, a precizat Dumitru Coarnă.

Comisia de Prognoză a majorat Produsul Intern Brut pentru a aduce deficitul bugetar înapoi în grafic, notează Ziarul Financiar. CNP duce PIB-ul pe 2018 la 945 miliarde de lei, cu 37 miliarde de lei mai mult faţă de estimările iniţiale, ca să ţină deficitul bugetar scăpat de sub control la sub 3% din PIB. Datele au fost prezentate la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu rectificarea bugetară. Transporturile primesc în plus 170 milioane de lei. Este pentru prima dată când transporturile primesc bani mai mulţi la rectificare şi bugetul acestui minister nu este tăiat. Veniturile şi cheltuielile bugetului ge­neral consolidat al statului au fost majorate cu 6 mld. lei după prima rectificare din 2018, iar PIB a fost actualizat pentru 2018 la 945 mld. lei, faţă de 909 mld. lei, estimarea iniţială. Surpriza e că deficitul bugetar la 7 luni este anunţat la 1,3% din PIB, la puţin timp după publicarea de către Ministerul de Finanţe a execuţiei bugetare pe  6 luni, în care era evidenţiată dublarea deficitului bugetar, până la 1,6% din PIB, doar în luna iunie faţă de mai.

Jurnalul Naţional scrie despre bijuteriile politicienilor. Mulţi dintre parlamentarii români sunt colecţionari de obiecte de artă, ceasuri şi icoane, potrivit declaraţiilor de avere actualizate de curând. Demnitarii nu se zgârcesc defel, ci cheltuie chiar sute de mii de euro pentru a-şi hrăni pasiunile boeme. De asemenea, aceştia deţin lănţişoare, cercei, inele, timbre, pianine, cărţi vechi româneşti, albume cu sigiliul papal şi mobilier vechi, toate estimate la preţuri „durdulii”.

Gazeta Sporturilor observă noua stea a României. În vârstă de 16 ani, gimnasta Denisa Golgotă a obţinut, la Europenele de la Glasgow, argint la sol şi bronz la sărituri, tânăra aflându-se la prima sa competiţie majoră de senioare.