România este focarul de pojar al Europei, titrează Adevărul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti să ia măsuri pentru a ţine sub control îmbolnăvirile. În acest moment, în 14 din cele 53 de ţări europene există un risc mare de epidemie, iar România este în fruntea listei. Însă, în plină epidemie de rujeolă, tot mai mulţi medici de familie se plâng că lasă bebelușii neimunizaţi, pe motiv că stocurile de vaccin s-au epuizat.
Potrivit Jurnalului Naţional, România se bate cu Bulgaria pentru primul loc în Uniunea Europeană la economie subterană. Ţara noastră figurează cu 28 de procente din Produsul Intern Brut, însă realitatea pare a fi chiar mai rea decât datele Eurostat. În cel mai optimist scenariu, peste 51 de miliarde de lei ajung în buzunarele evazioniştilor, iar bugetul se va alege cu o gaură de 18 miliarde de euro. Deocamdată, noul ministru al Finanţelor, Viorel Ştefan, nu pare să aibă vreo strategie de luptă cu marea evaziune.
România Liberă scrie despre cel mai protejat baron. În toate cele peste 1.000 de dosare anticorupţie încheiate cu sentinţe de achitare, în ultimii 10 ani, DNA a făcut contestaţii în anulare pentru un recurs în interesul legii. Numai în dosarul “Căprioara”, al lui Marian Oprişan, procurorii nu au mai folosit această cale de atac. Cazul respectiv viza, printre altele, modul în care baronul de Vrancea “a negociat şi achiziţionat, fără hotărârea necesară a Consiliului Judeţean şi fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic Căprioara, în jurul căruia inculpatul Oprişan Marian deţinea, împreună cu membrii familiei (mama sa, Lucia Gherarde – n.n.) 8,5 hectare de teren”, potrivit rechizitoriului. Pentru aceasta achiziţie, pesedistul ar fi alocat ilegal 1,7 milioane de lei din fondurile publice ale Consiliului Judeţean Vrancea.
Ziarul Financiar consemnează drama businessului românesc. Insolvenţa şi falimentul au pus la pământ, în 8 ani, 22 de companii antreprenoriale. În 2009, acestea figurau în top 50, când aveau afaceri de 13 miliarde de lei şi 16.000 de angajaţi. Nici acest an nu a început mai bine pentru businessul antreprenorial, cinci companii cu vânzări de peste 3,5 miliarde de lei – Transenergo COM, Romcab Târgu-Mureş, Arelco Power, KDF Energy şi Teamnet International – cerându-şi insolvenţa şi pregătind acum dosare de reorganizare pe care să le prezinte principalilor creditori.
Evenimentul Zilei publică povestea elevilor bucureşteni premiaţi de NASA. Cei 10 adolescenţi de la Colegiul Naţional de Informatică ‘Tudor Vianu’ au reuşit să-i uimească pe americani, dar nu au bani să ajungă dincolo de Atlantic pentru a-şi ridica premiile. Suma necesară nu depăşeşte 15.000 de euro.
Gazeta Sporturilor scrie că Clubul Sportiv al Armatei promite performanţă cu secţia de fotbal nou înfiinţată, dar a distrus restul sporturilor. La handbal, baschet, rugby, hochei, volei sau polo, CSA nu a mai câştigat vreun titlu de cel puţin un deceniu.